Donald Trump i-a propus dictatorului nord-coreean Kim Jong Un să-l ducă înapoi la Phenian cu avionul prezidenţial american Air Force One, după summitul lor de la Hanoi, în Vietnam, în februarie 2019, dezvăluie un documentar BBC, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestui film, intitulat "Trump Takes on the World" (”Trump ia lumea la bani mărunţi”), fostul preşedinte american ”i-a stupefiat inclusiv pe diplomaţii cei mai experimentaţi” prin această propunere, pe care Kim a refuzat-o.

”Preşedintele Trump i-a oferit lui Kim un zbor de întoarcere cu Air Force One", declară consilierul pentru Asia al fostului preşedinte republican Matthew Pottinger pentru BBC, care a dezvăluit această informaţie în weekend.

”Preşedintele ştia că Kim a sosit la Hanoi după o călătorie de mai multe zile cu trenul prin China şi i-a spus «vreau să vă duc înapoi acasă în două ore, dacă vreţi». Kim a refuat”. declară el.

Dacă dictatorul nord-coreean ar fi acceptat această propunere, prezenţa sa - şi propbabil a unei părţi a anturajului său - la bordul avionului oficial al preşedinţiei americane în spaţiul aerian al Coreei de Nord ar fi ridicat numeroase probleme de securitate.

Kim s-a dus la primul summmit cu Donald Trump, la Singapore, în 2018, la bordul unui avion împrumutat din China, Beijingul fiind hotărât să păstreze în sfera sa de influenţa Coreea de Nord, care este un stat-tampon între frontiera sa şi militarii americani staţionaţi  în Coreea de Sud.

La acest summit din Singapore, Donald Trump i-a arătat lui Kim interiorul maşini sale prezidenţiale - un Cadillac în valoare de 1,5 milioane de dolari, numit "The Beast" (”Bestia”) - într-o demonstraţie a apropierii lor.

După ce au schimbat insulte şi ameninţări cu războiul nuclear, Kim Jong Un şi Donald Trump au operat o extraordinară apropiere, marcată prin întâlniri istorice şi simbolice. Însă niciun progres nu s-a realizat în spionosul dosar al programelor nuclear şi balistic ale Phenianului. Iar negocierile se află într-un punct mort de la eşecul răsunător al celui de-al doilea summit între cei doi, la Hanoi, în februarie 2019.

Unul dintre motivele acestui impas a fost absenţa unui consens asupra concesiilor pe care Coreea de Nord trebuia să le facă în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse.

Kim a catalogat luna trecută Statele Unite drept ”cel mai mare inamic” al Coreei de Nord şi a apreciat că politica Washingtonului faţă de Phenian ”nu se va schimba niciodată”, ”indiferent de persoane de la putere” în Statele Unite.

Presa oficială nord-coreeană nu a făcut încă vreo referire la noul preşedinte american Joe Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.