Preşedintele american Donald Trump a discutat vineri cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman despre ”ameninţarea” iraniană, a anunţat Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cei doi lideri au discutat despre rolul crucial al Arabiei Saudite în garantarea stabilităţii în Orientul Mijlociu şi pe piaţa mondială a petrolului. Ei au discutat de asemenea despre ameninţarea reprezentată de comportamentul regimului iranian, care caută escaladarea”, a anunţat Executivul american.

Teheranul este acuzat că se află la originea mai multor atacuri vizând nave, în mai şi iunie, în apropierea Strâmtorii Ormuz, tranzitată de o treime din petrolul transportat pe mare la nivel mondial.

Iranul a negat orice implicare, însă aceste atacuri au condus la scumpirea ţiţeiului.

În urma atacurilor din mai, Arabia Saudită - un aliat apropiat al Washingtonului şi un mare rival regional al Iranului - a cerut o reacţie ”decisivă” faţă de ameninţări vizând aprovizionările energetice.

Tensiunile au crescut cu un nivel după ce Teheranul a anunţat că a distrus în zbor, joi, un avion american fără pilot (dronă) de tip RQ-4 Global Hawk care, acuză Teheranul, i-a încălcat spaţiul aerian.

Această versiune a faptelor a fost contestată aprig de către Statele Unite.

Donald Trump a anunţat vineri că a anulat în ultimul moment atacuri - ca represalii - lansate joi seara împotriva Iranului, pentru a evita un bilanţ uman dramatic, menţinându-şi ameninţările la adresa Teheranului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.