Preşedintele american Donald Trump nu a fost informat cu privire la recompense oferite de Moscova unor insurgenţi afgani pentru a ucide militari occidentali în Afganistan, dezminte Casa Albă, o informaţie dezvăluită de cotidianul The New York Times (NYT), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nici preşedintele (Donald Trump) şi nici vicepreşedintele (Mike Pence) nu au fost informaţi cu privire la aşa-zise prime ruseşti”, a dezminţit sâmbătă o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Kayleigh McEnany.

Ea a denunţat ”inexactitatea poveştii din New York Times, care sugerează în mod greşit că preşedintele Trump a fost informat despre acest caz”.

Rusia şi talibanii au dezminţit, în mod separat, aceste dezvăluiri.

”Nimeni nu m-a informat sau nu l-a informat pe vicepreşedintele Mike Pence sau pe şeful de cabinet Mark Meadows cu privire la aşa-zisele atacuri asupra turpelor noastre în Afganistan de către ruşi”, a scris duminică dimineaţa (ora locală) pe Twitter locatarul Casei Albe.

”Toată lumea o neagă şi nu au existat multe atacuri împotriva noastră”, a adăugat el, punând încă o dată la îndoială veridicitatea informaţiilor dezvăluite de NYT.

Oficiali au declarat sub protecţia anonimatului cotidianului american că serviciile militare ruse de informaţii GRU au distributi în mod discret bani unor combatanţi islamişti şi unor criminali ”apropiaţi talibanilor” pentru ca aceştia să ucidă militari americani sau NATO în Afganistan.

”Aceste acuzaţii nefondate şi anonime potrivit cărora Moscova se află în spatele morţii unor militari americani în Afganistan au condus deja la ameninţări directe la adresa vieţii angajaţilor ambasadelor ruse la Washington şi Londra”, a anunţat pe Twitter Ambasada Rusiei în Statele Unite.

În alt mesaj, ambasada a îndemnat NYT ”să înceteze să fabrice infromaţii false” şi a cerut autorităţilor americane ”să ia măsuri eficiente” în vederea asigurării securităţii angajaţilor săi.

Talibanii, care luptă împotriva puterii afgane şi trupelor străine după ce au fost înlăturaţi de la putere în 2001 de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite, au dezminţit viguros aceste acuzaţii.

Potrivit NYT, atât preşedintele american Donald Trump a fost informat cu privire la existenţa acestor presupuse prime ruse, cât şi Regatul Unit, ai cărui militari ar fi de asemena vizaţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.