Donald Trump a denunţat miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, agresivitatea tot mai mare - în opinia sa - a Iranului, pe care Statele Unite îl vor sancţiona din nou, a atacat Rusia pe tema Coreei de Nord şi China pe tema viitoarelor alegeri parlamentare americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În anii care au urmat semnării acordului” de la Viena, în 2015, în dosarul nuclear iranian, ”agresiunea Iranului nu a făcut decât să crească”, a tunat preşedintele american, care s-a retras din acest text.

El a promis că sancţiunile americane vor fi ”deplin” în vigoare la începutul lui noiembrie şi vor fi urmate de noi măsuri punitive, ”mai dure ca niciodată, pentru a contracara tot comportamentul răuvoitor al Iranului”.

Donald Trump, care oficia pentru prima oară ca preşedinte al celei mai înalte instanţe ONU, a folosit, aşa cum cere protocolul, ciocanul, pentru a deschide şedinţa, citind un text fără să improvizeze.

Şi mai insolit, el a folosit din nou ciocanul pentru a-i da cuvântul preşedintelui francez Emmanuel Macron, deşi trebuia să se folosească de ciocan din nou doar pentru a închide reuniunea celor 15 membri ai Consiliului, consacrată neproliferării armelor de distrugere în masă.

Emmanuel Macron, care promovează dialogul cu Teheranul, a subliniat că criza iraniană nu poate fi redusă la o ”politică de sancţiuni”.

”Trebuie să construim împreună o strategie pe termen lung în vederea gestionării acestei crize”, a subliniat şeful statului francez.

Marţi, între primii care au luat cuvântul la tribuna ONU a Adunării Generale (AG) anuale, la New York, Trump şi omologul său iranian Hassan Rohani s-au înfruntat în mod violent.

”DICTATURĂ CORUPTĂ”

Preşedintele american a îndemnat ”toate naţiunile” să ”izoleze” ”dictatura coruptă” de la Teheran.

Obiectivul este ralierea comunităţii internaţionale cu scopul de a constrânge Republica islamică să negocieze cu el un vast tratat care nu l-ar împiedica doar să se fabrice bomba atomică, dar care i-ar interzice totodată Teheranului orice proliferare a rachetelor balistice şi ar pune capăt comportamentului său ”destabilizator” în Orientul Mijlociu.

La rândul său, preşedintele iranian l-a acuzat că încearcă să-l ”răstoarne”, prin intermediul unor sancţiuni extrem de dure, pe care le-a comparat cu un act de ”terorism economic”, chiar în timp ce pretinde că invită la dialog.

Donald Trump s-a întâlnit miercuri dimineaţa (ora locală) cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, unul dintre aliaţii săi regionali care, împreună cu Arabia Saudită, îndeamnă Statele Unite să menţină o linie antiiraniană.

Parisul şi Londra, dar şi întreaga Uniune Europeană (UE), nu au acceptat niciodată retragerea americană din acordul în dosarul nuclear iranian şi încearcă să facă totul pentru a-l salva, împreună cu Teheranul şi ceilalţi doi semnatari - Moscova şi Beijingul, adversarii obişnuiţi ai Washingtonului şi totdată membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

Europenii au anunţat la ONU, la începutul săptămânii, un mecanism complex de troc vizând să apere numeroasele întreprinderi străine somate să părăsească Iranul sub pedeapsa unor măsuri punitive americane.

Această iniţiativă a fost denunţată de către administraţia americană.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi-a exprimat ”dezamăgirea profundă” în acest sens.

Referitor la conflictul israliano-palestinian, preşedintele american a promis un plan de pace în patru luni şi s-a arătat încrezător într-o întoarcere a palestinienilor, cu care este certat, la masa negocierilor.

El s-a declarat pentru prima oară în favoarea unei soluţii cu dpuă state în vederea soluţionării acestui conflict.

Aceste vorbe nu-i sunt susţinute de fapte, au deplâns palestinienii.

COREEA DE NORD ŞI SIRIA

Despre Coreea de Nord, la un an după ce a reuşit să mobilizeze comunitatea internaţională să-i impună sancţiuni fără precedent, din cauza programelor nuclear şi balistic ale Phenianului, Statele Unite se confruntă cu reversul medaliei apropierii diplomaţiei lor de Kim Jong Un în vederea unei eventuale ”denuclearizări”.

Consiliului de Securitate şi mai ales Chinei şi Rusiei, Trump le-a cerut să respecte strict sancţiunile impuse de ONU Phenianului până la ”denuclearizarea” acestuia.

”Pentru a face astfel încât aceste progrese să continue, trebuie să punem în practică rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU până când intervine denuclearizarea”, a subliniat el, deplângând faptul că ”anumite ţări încalcă deja aceste sancţiuni ale ONU”.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a anunţat miercuri că a avut o ”întâlnire foarte pozitivă”, în marja AG a ONU, cu omologul său nord-coreean Ri Yong Ho, pe tema ”denuclearizării” Coreei de Nord.

În ceea ce priveşte Siria, preşedintele american a atacat în mod direct Rusia, aliata Damascului şi principalul obstacol în adoptarea a numeroase rezoluţii ONU cu privire la acest război care durează de şapte ani.

”Măcelul” din această ţară este făcut posibil de către Iran şi Rusia, a denunţat Trump.

Locatarul Casei Albe a acuzat de asemenea, în mod violent, China că vrea să-i împiedice tabăra să obţină victoria în următoarele alegeri parlamentare americane.

”China încearcă să se amestece în alegerile din noiembrie 2018 împotriva administraţiei mele”, a declarat el.

”Ei nu vor ca eu să câştig sau ca noi să câştigăm, pentru că eu sunt primul preşedinte care sfidează China în privinţa schimburilor” comerciale, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.