Preşedintele american Donald Trump s-a declarat miercuri - pentru prima oară - în favoarea unei soluţii cu două state în conflictul israeiano-palestinian şi a promis să prezinte un plan de pace în regiune ”în două, trei sau patru luni”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred cu adevărat că ceva se va întâmpla. Este visul meu să realizez asta înainte de încheierea primului meu mandat”, în ianuarie 2021, a declarat el în faţa presei, la începutul unei întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Exprimându-se în marja Adunării Generale anuale a ONU, la New York, el s-a declarat convins ”100%” că palestinienii, care şi-au ”îngheţat” orice contact cu administraţia americană după ce aceasta a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului la sfârşitul lui 2017, ”vor reveni la masa negocierilor”.

”Îmi place soluţia cu două state”, ”cred că este ceea ce merge cel mai bine, acesta este sentimentul meu”, a adăugat preşedintele Trump, fără să precizeze dacă acest lucru va fi propus prin planul de pace pe care-l pregăteşte de multe luni, în cel mai mare secret, o mică echipă condusă de ginerele şi consilierul său Jared Kushner.

Anunţarea acestei propuneri americane - menite să permită ajungerea la ”acordul ultim” între israelieni şi palestinieni potrivit formulei lui Trump - a fost amânată în mai mute rânduri.

Până acum, preşedintele republican s-a abţinut să susţină în mod clar soluţia cu două state, spre deosebire de predecesorii săi din ambele tabere politice şi de comunitatea internaţională.

Linia oficială a administraţiei Trump consta, până acum, în a susţine o soluţia care să fi fost susţinută de ambele tabere - israeliană şi palestiniană -, dar fără să promoveze şi nici să respingă cele două state.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.