Preşedintele american Donald Trump a aprobat vineri publicarea unei controversate note, care ar oferi detalii despre o părtinire din partea FBI, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această notă se referă la modul în care FBI desfăşoară o anchetă cu privire la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite în 2016.

Trump a anunţat că a trimis nota în Congres, care urmează să o facă publică.

Atât FBI şi Departamentul american al Justiţiei, cât şi democraţi şi unii republicani şi-au exprimat opoziţia faţă de publicarea notei.

Democraţii denunţă faptul că publicarea ei vizează să deraieze anchete care-l vizează pe Trump, iar FBI a denunţat ”omisiuni materiale de fapt care afectează în mod fundamental exactitatea notei”.

Acest scandal cu privire la notă, care a fost întocmită de un ales republican, face ravagii de mai multe zile.

Întrebat ce conţine nota, Trump a răspuns presei că este o ”ruşine” şi că mulora ar trebui ”să le fie ruşine de ei înşişi”.
Locatarul Casei Albe a acuzat anterior oficiali de rang înalt de politizarea anchetelor FBI şi Departamentului Justiţiei cu scopul de a cauza pagube Partidului Republican.

Documentul - aprobat de Comisia pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor luni, iar de Trump vineri - ridică ”îngrijorări cu privire la legitimitatea şi legalitatea” modului în care Departamentul Justiţiei şi FBI au gestionat cereri de mandate de supraveghere împotriva echipei lui Trump.

În document se subliniază că acest lucru reprezintă o ”încălcare tulburătiare a procesului juridic menit să protejeze poporul american de abuzuri”.

În notă se arată că FBI şi Departamentul Justiţiei nu l-au informat pe judecător cu privire la faptul că unele dintre justificările mandatului aveau la bază un dosar foarte controversat.

Compilat de către un fost agent din cadrul servciilor britanice de informaţii, Christopher Steele, acest dosar a fost finanţat în parte de echipa de campanie a candidatei democrate la preşedinţie Hillary Clinton cu scopul de a căuta date despre presupuse legături între echipa de campanie a lui Trump, rivalul ei republican în alegeri, şi Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.