Preşedintele american Donald Trump a anunţat transferul unor trupe din Germania în Polonia - un gest puternic în favoarea omologului său polonez Andrzej Duda, cu patru zile înaintea unui scrutin riscant pentru acesta, în care liderul naţionalist polonez candidează la al doilea mandat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locatarul Casei Albe - care a confirmat miercuri că vrea să scadă drastic numărul militarilor americani staţionaţi în Germania şi care întreţine relaţii foarte tensionate cu cancelarul german Angela Merkel - a insistat, într-un contrast evident, asupra bunei sale înţelegeri cu Andrzej Duda.

”Ne vom reduce forţele în Germania. Unii se vor întoarce (acasă), alţii vor merge în alte locuri, însă Polonia va fi unul dintre aceste locuri în Europa”, a declarat Trump într-o conferinţă de presă comună cu Duda, fără să precizeze nici numărul militarilor vizaţi şi nici calendarul mişcării de trupe.

Preşedintele polonez în exerciţiu a dat asigurări că i-a cerut lui Trump ”să nu retragă trupe americane din Europa”, cu scopul de a apăra securitatea continentului şi subliniat că doreşte să primească militari americani suplimentari în Polonia.

Hotărârea retragerii parţiale a trupelor americane din Germania a sporit tensiunile dintre Washington şi aliaţii săi europeni din NATO.

Donald Trump l-a acoperit în elogii pe ”prietenul” său polonez - primul lider străin invitat la Casa Albă de la impunerea primelor măsuri de izolare din cauza pandemiei covid-19 în Statele Unite.

”Polonezii îl consideră un mare om”, a spus Trump, apreciind că Duda ”face o treabă fantastică” în ţara sa.

”Eu nu cred că are nevoie de ajutorul meu”, a adăugat locatarul Casei Albe, respingând astfel acuzaţii de amestec în procesul democratic polonez.

În căutarea celui de-al doilea mandat, candidatul Partidului Ordine şi Justiţie (PiS, conservator, naţionalist) a fost mult timp favorit, însă pierde teren de mai multe săptămâni.

Principalul său rival, primarul eurofil al Varşoviei Rafal Trzaskowski (centru), este creditat în sondaje la egalitate cu Duda în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

ÎNTOARCEREA PAGINEI COVID-19

Foarte criticat din cauza modului în care gestionează pandemia, Donald Trump spera ca prin această vizită să demosntreze, în pofida datelor îngrijorătoare cu privie la contaminare, că ţara sa este pe cale să dea pagina covid-19.

Cu patru luni înaintea alegerilor prezidenţiale americane, miliardarul republican întâmpină dificultăţi în a regăsi impulsul din 2016 care i-a permis să creeze cea mai mare surpriză din istoria politică modernă, împotriva lui Hillary Clinton.

Potrivit unui sondaj realizat de cotidianul The New York Times (NYT) şi Siena College, publicat miercuri, adversarul său democrat Joe Biden este creditat cu un avans larg în intenţiile de vot - de 50% la 36%.

Această întâlnire nu se bucură deloc de unanimitate la Washington.

Aleasa democrată în Camera Reprezentanţilor Marcy Kaptur s-a declarat, în calitate de americano-poloneză, tulburată de iniţiativa ”deplasată” a lui Donald Trump vizând ”să se amestece în politica poloneză”.

”Din nefericire, această invitaţie a preşedintelui Trump nu este surprinzătoare, cunoscându-i gustul pentru lideri puternici şi cei care slăbesc instituţiile democratice”, a denunţat ea, evocând declaraţii recente ale lui Duda care a comparat ”ideologia LGBT (lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor)” cu comunismul.

”Niciun preşedinte american nu ar trebui să se întâlnească cu un lider străin - prieten sau inamic - cu câteva zile înainte de un scrutin în care candidează”, consideră Molly Montgomery, o cercetătoare la Brookings Institution.

”Acest lucru slăbeşte procesul democratic polonez şi ne slăbeşte propriile valori”, subliniază ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.