Donald Trump a anunţat că a autorizat de urgenţă transfuzia de plasmă sanguină de la persoane vindecate de covid-19 la pacienţi spitalizaţi - un tratament deja larg folosit în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu doar câteva minute înaintea conferinţei de presă a preşedintelui american, Agenţia americană a medicamentului (FDA) i-a luat-o înainte şi a anunţat această autorizare de urgenţă, care este de resortul său şi nu al şefului statului.

”PROGRES ISTORIC”

Criticat din cauza modului în care gestionează epidemia, Donald Trump încearcă să se relanseze cu ajutorul progreselor terapeutice, chiar dacă niciun tratament eficient şi vaccin nu sunt aşteptate înaintea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Transfuzia acestei plasme care conţine anticorpi vizează să le permită bolnavilor să elimine mai repede virusul şi să-i liniteze pagubele asupra organismului.

Tratamentul a dat rezultate, însă eficienţa sa exactă este încă dezbătută. El prezintă un risc al unor efecte secundare şi transmiterii unor agenţi infecţioşi.

Donald Trump a catalogat acest anunţ drept un ”progres istoric” în tratementul covid-19, de natură ”să salveze un număr considerabil de vieţi”.

Însă FDA autoriza deja transfuzia plasmei persoanelor vindecate de noul coronavirus în anumite condiţii, în cadrul unor teste clinice sau în cazul unor bolnavi aflaţi într-o situaţie disperată

Peste 70.000 de pacienţi au primit deja o transfuzie de plasmă prelevată de la persoane aflate în convalescenţă, potrivit secretarului american al Sănătăţii Alex Azar.

NICIO DOVADĂ OFICIALĂ A EFICIENŢEI

Autorizarea de duminică permite lărgirea pacienţilor susceptibili să primească o transfuzie.

Azar a anunţat că primele rezultate arată un jivel de supravieţuire de peste 35% al pacienşilor care au beneficiat de o asemenea transfuzie.

În anunţul său de duminică, FDA a amintit însă că nu există, pentru moment, vreo probă oficială a faptului că folosirea plasmei este eficientă.

”Plasma persoanelor convalescente funcţionează probabil, chiar dacă acest lucru trebuie să fie confirmat de teste clinice, însă nu ca tratament de urgenţă pentru pacienţi grav bolnavi”, avertizează doctorul Len Horovitz, medic intenist specializat în pneumologie la Spitalul Lenox Hill din New York.

În opinia sa, ar fi mai eficientă dacă ar fi administrată la primele semne ale bolii, ceea ce este posibil acum, în virtutea autorizării publicate duminică.

Donald Trump a îndemnat persoanele vindecate de covis-19 să doneze plasmă prin interediul unei platforme naţionale online.

Tratamentul cu plasmă a fost autorizat în Franţa, Austria, Elveţia, Cuba şi China.

O societate poloneză din domeniul biotehnologiei - Biomed Lublin - a anunţat săptămâna trecută lansarea primei faze a producţiei unui medicament împotriva covid-19 pe bază de plasmă de la mineri vindecaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.