Preşedintele Donald Trump a renunţat la Convenţia Naţională Republicană care urma să aibă loc în Florida luna viitoare, din cauza pandemiei covid-19, care a depăşit pragul simbolic de patru milioane de contaminări în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Boala pare să bată pasul pe loc în mai multe regiuni, însă ţara a înregistrat joi peste 76.000 de contaminări cu noul coronavirus într-o singură zi - foarte aproape de precedentul vârf, potrivit unui bilanţ al Universităţii Johns Hopkins.

Iar experţii avertizează că numărul insuficient de testări împiedică o preconizare a momentului în care pandemiava atinge vârful.

În acest context de incertitudine puternică, locatarul Casei Albe a anunţat că anulează ”marea” Convenţie republicană prevăzută la Jacksonville, pentru a-i anunţa candidatura din partea partidului în alegerile de la 3 noiembrie.

”Nu vom face o mare convenţie publică, nu este momentul”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Casa Albă, apreciind că este de datoria sa ”să-i protejeze pe americani”.

Convenţia republicană era prevăzută iniţial la Charlotte, în North Carolina, de la 24 la 27 august, însă guvernatorul democrat al statului a cerut un format redus, în vederea respectării recomandărilor sanitare.

Anumite evenimente menţinute la Charlotte, din respect faţă de contracte semnate, urmează însă aă aibă loc la sfârşitul lui august, a precizat Donald Trump.

Acuzat de faptul că a minimalizat mult timp amploarea crizei - cu scopul de a-şi favoriza şansele unei realegeri -, Trump a operat în ultimele zile o răzgândire.

Recunoscând că situaţia s-a ”înrăutăţit” şi mai mult, el a îndemnat la purtarea măştii de protecţie, un gest ”patriotic” în opinia sa.

RAZĂ DE SPERANŢĂ

Statele Unite sunt cea mai îndoliată ţară din lume, cu 144.000 de morţi. Iar ţara a atins joi pragul de patru milioane de cazuri - după un milion de teste pozitive cu covid-19 în 15 zile.

Însă, potrivit numărului oficial de noi cazuri de covid-19, mai multe state au oprit creşterea exponenţială observată în iunie, precum Arkansas, Iowa, North Carolina şi South Carolina.

Arizona dă speranţe. Numărul noilor contaminărilor în acest stat care se învecinează cu California a atins 20.000 de cazuri în şapte zile, însă este vorba despre un nivel cu 11% mai mic decât săptămâna trecută, iar spitalizările au scăzut în mod evident.

”Lucrurile se îmbunătăţesc”, declara joi Matthew Heinz, un medic la un spital din Tucson, care pune situaţia pe seama purtării măştii, promovată de guvernatorul republican, mult timp refractar. ”Mulţi oameni poartă măşti faţă de acum o lună”, a declarat el pentru AFP.

La nivelul ţării, epidemia este departe a fi controlată. Ţara a identificat cel puţin 60.000 de noi cazuri zilnic de zece zile.

Modelele epidemiologice prezic, în medie, un vârf la nivel naţional în următoarele patru săptămâni, potrivit lui Nicholas Reich de la Universitatea din Massachusetts.

El avertizează că nu este sigură atingerea unei cotituri, deoarece în locuri ca Texasul şi Florida rezultatele testelor sunt comunicate după mai multe zile, ceea ce bruiază urmărirea în timp real a pandemiei.

Stabilizarea ”este, fără îndoială, datorată în parte ambuteiajelor testelor”, declară Nicholas Reich pentru AFP.

URMEAZĂ MORŢI 

William Schaffner, un profesor de la Universitatea Vanderbilt, preferă să rămână pesismist, pentru moment. ”Circumstanţele rămân foarte, foarte fragile”, declară el pentru AFP. ”Mulţi oameni continuă să ignore distanţarea fizică şi măştile”.

Consensul ştiinţific este că valul de decese urmează la trei sau patru săptămâni de la cel al infecţiilor. Curba cazurilor a început să scadă la jumătatea lui iunie, iar cea a morţilor urcă de la începutul lui iulie, fără să dea semene de slăbire.

Joi, Statele Unite au înregistrat peste 1.200 de morţi în 24 de ore, un nivel care nu a mai fost atins de aproape două luni.

Este dificil să se prezică cât de multe morţi vor avea loc, pentru că mortalitatea nu mai este la fel de puternică ca la începutul pandemiei, când medicii descopereau o boală cu totul nouă.

În prezent, două medicamente şi-au dovedit eficienţa, spitalele folosesc ”ventilatoarele” în mod mai subtil, iar bolnavii sunt mai tineri.

”Însă, la fel ca în aprilie, stabilizarea nu va fi suficientă. Scopul este suprimarea, nu doar atenuarea” bolii, declară pentru AFP Thomas Tsai, un medic şi cercetător la Harvard.

El este îngrijorat deja de preluarea ştafetei în alte regiuni, ca Missouri. Mississippi şi Puerto Rico se află, de asemenea, în plină ”explozie”.

Eroarea Statelor Unite pare că a fost să ardă etapele ieşirii din izolare, în mai, şi o redeschidere prea devreme şi prea repede, înainte ca curba contagiunii să scadă complet, ca în Europa.

În cazul în care se atinge o cotituă în această vară, Thomas Tsai insistă că Statele Unite este necesar să aibă răbdare şi să continue distanţarea socială, purtarea măştii şi o politică proactivă de testare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.