Preşedintele american Donald Trump a acuzat din nou Mexicul că nu face nimic în lupta împotriva imigraţiei ilegale şi a ameninţat să închidă frontiera şi să blocheze comerţul între cele două ţări, ”săptămâna viitoare”, dacă nu au loc schimbări importante, relatează Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă Mexicul nu pune capăt imediat întregii imigraţii clandestine care ajunge în Statele Unite (...), voi închide frontiera sau porţiuni largi de frontieră săptămâna viitoare”, a ameninţat el pe Twitter.

”Ar fi extrem de uşor de făcut pentru Mexic, dar ei nu fac decât să ne ia banii şi să «vorbească»”, a adăugat el.

Ministrul mexican de Externe Marcelo Ebrard a reacţionat dur faţă de declaraţiile miliardarului republican.

”Mexicul nu acţionează sub ameninţare”, a scris el pe Twitter. ”Noi suntem un vecin important”, a adăugat el, subliniind că 1,5 milioane de americani trăiesc în această ţară.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a dat asigurări că vrea să evite ”cu orice preţ” o confruntare cu Statele Unite, declarânsu-se pregătit să ajute, prin toate mijloacele posibile, însă fără să facă vreun anunţ  concret în acest dosar sensibil.

CRIZĂ UMANITARĂ

Şeful seviciului american vamal şi de protecţia frontierelor (CPB) Kevin McAleenan a evocat miercuri ”o criză umanitară şi de securitate fără precedent de-a lungul frontierei de sud”, într-o conferinţă de presă, în oraşul frontalier El Paso, în Texas.

”Noi deţinem aici (la El Paso) aproape 3.500 de migranţi, în instalaţii concepute pentru mult mai puţină lume”, a declarat el.

”Noi am arestat peste 1.000 de persoane luni. În mare majoritate familii originare din America Centrală”, preciza el.

Poliţia de frontieră consideră, astfel, că a depăşit, în martie, un prag de 100.000 de arestări ale unor imigranţi ilegali, care ar constitui, apreciază ea, ”cel mai mare total lunar de un deceniu”.

Un obişnuit al unor ameninţări fără urmări, Donald Trump a ameninţat, în decembrie, la începutul celui mai îndelungat ”shutdown” - o paralizie parţială a administraţiei federale - din istoria Statelor Unite să închidă frontiera, în cazul în care democraţii din Congres nu acceptă să finanţeze construirea zidului pe care-l reclamă sus şi tare.

El a decretat între timp o ”urgenţă naţională”, pentru a ocoli Camera reprezentanţilor şi Senatul şi a debloca fonduri necesare construirii zidului controversat, pe care l-a promis în campanie, în 2016..

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.