Preşedintele american Donald Trump a amânat summitul G7 în septembrie sau mai târziu şi vrea să invite ţări care nu fac parte din Grupul Celor Şapte cele mai industrializate ţări - Rusia, Coreea de Sud, Australia şi India, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Summitul G7, prevăzut să aibă loc către sfârşitul lui iunie la Camp David este ”un grup de ţări foarte depăşit” şi nu reprezintă în mod adecvat ”ceea ce se întâmplă în lume”, le-a spus Trump unor jurnalişti care-l însoţeau, la bordul Air Force One, din Florida, la Cape Canaveral, la Washington.

La aceste reuniuni participă liderii Marii Britanii, Canadei, Franţei, Germaniei, Japoniei, Italiei şi Uniunii Europene (UE).

Rusia a fost exclusă din fostul G8 în urmă cu cinci ani, ca măsură de retorsiune după ce Moscova a anexat Peninusla ucraineană Crimeei.

Rusia deţine în continuare peninsula, iar liderii G7 au respins revenirea Moscovei în cadrul grupului.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Alyssa Farah, a anunţat că lareuniunea din acest an urmează să ia parte aliaţi tradiţionali, care urmează să discute despre modul în care să fie tratată China în viitor.

Trump a atacat Beijingul, căruia-i reproşează modul în care a gestionat pandemia covid-19, care s-a răspândit în lume din China, iar vineri a ordonat administraţiei să lanseze procesul prin care să pună capăt statutului special acordat Hong Kongului, ca măsură de retorisune faţă de decizia Chinei de a impune o controversată lege a securităţii naţionale fostei colonii britanice.

Trump face acest anunţ după ce şi-a exprimat dorinţa ca liderii G7 să se reunească în persoană în iunie, în timpul pandemiei covid-19.

Liderii lumii s-au grăbit să-i răspundă dacă vor participa, iar cancelarul german Angela Merkel a anunţat sâmbătă că ea a refuzat invitaţia lui Trump din cauza pandemiei noului coronavirus.

”Cancelarul îi mulţumeşte preşedintelui Trump pentru că a invitat-o la summitul G7 la Washington la sfârşitul lui iunie. În prezent, ţinând cont de situaţia per ansamblu a pandemiei, ea (Angela Merkel) nu poate promite că va participa personal, adică să călătorească la Washington”, a declarat un purtător de cuvânt al cancelarului.

Premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele francez Emmanuel Macron au anunţatcă sunt deschişi unei reuniuni fizice.

Coreea de Sud este la curent cu invitaţia la summitul G7 şi urmează să discute suboectul cu Statele Unite, a declarat duminică pentru Reuters un oficial guvernamenral sud-coreean la Seul.

Preşedintele american a făcut o serie de declaraţii îndrăzneţe cu privire la acest summit G7, pe care a fost nevoit să le retracteze.

El plănuia să găzduiască summitul la clubul său privat de golf Mar-a-Lago, în Florida. Însă a anunţat că va avea loc în reşedinţa prezidenţială de la camp David, în urma unor critici dure.

Liderii G7 au participat în ultimele luni la reuniuni pe tema pandemiei covid-19 prin videoconferinţă.

Miniştrii statelor membre membre s-au reunit, de asemenea, prin videoconferinţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.