Preşedintele american Donald Trump a fost acuzat joi că a adus atingere independenţei judiciare şi libertăţii presei - ”o ameninţare la adresa democraţiei” şi un ”abuz de putere” - destituindu-l pe secretarul său al Justiţiei şi retrăgând acreditatea unui jurnalist, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite se află ”pe marginea crizei constituţionale”, au denunţat mai mulţi parlamentari democraţi şocaţi de plecarea constrânsă a lui Jeff Sessions, la o zi după alegerile de la jumătate de mandat cu rezultate împărţite.

Aflaţi într-o poziţie puternică, prin noua majoritate în Camera Reprezentanţilor, unii democraţi au agitat ameninţarea unei anchete parlamentare imediat ce vor prelua funcţia, în ianuarie.

Secretarul Justiţiei Jeff Sessions, în vârstă de 71 de ani, a demisionat ”la cererea” preşedintelui Trump, care nu a scăpat nicio ocazie, de câteva luni, să-l critice în mod public pe loialul său susţinător încă de la bun început, care i-a căzut în dizgraţie după ce s-a recuzat în delicata anchetă rusă.

Donald Trump i-a reproşat că era un secretar ”foarte slab”, incapabil să-l protejeze în această anchetă tentaculară cu privire la amestecul Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, în cadrul căreia o parte vizează o presupusă complicitate între Rusia şi echipa de campanie a miliardarului republican.

Preşedintele, ai cărui mai mulţi foşti colaboratori au fost inculpaţi în acest dosar, denunţă o ”vânătoare de vrăjitoare” ”nedreaptă” şi costisitoare şi şi-a exprimat cu regularitate dorinţa ca investigaţiile procurorului special Robert Mueller să înceteze.

Jeff Sessions este înlocuit, temporar, de şeful său de cabinet, Matthew Whitaker care, înainte să intre în serviciul său, a publicat o tribună în presă prin care a criticat amploarea anchetei ruse.

”MASACRU CU ÎNCETINITORUL”

Democraţii au denunţat un ”abuz de putere”, iar anumite voci din tabăra republicană şi-au exprimat temerea cu privire la faptul că instalarea lui Whitaker ar putea însemna sfârşitul independenţei procurorului Mueller. Senatoarea republicană Susan Collins a catalogat ”imperativ ca Guvernul să nu obstrucţioneze ancheta”.

"Donald Trump a instalat un confident să supervizeze ancheta rusă şi a încălcat o linie roşie menită să protejeze această anchetă”, a denunţat asociaţia progresistă Move On, care îi îndeamnă pe americani să manifsteze, joi, la ora locală 17.00, în întreaga ţară, împotriva ”acestei ameninţări la adresa democraţiei”.

Fostul şef al Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) John Brennan, un critic obişnuit al lui Trump, a apreciat la rândul său că Statele Unite ar putea să se confrunte cu o ”criză constituţională foarte curând”.

Unii comentatori au făcut o paralelă între această destituire şi ordinul dat în 1973 de către preşedintele Richard Nixon secretarului său al Justiţiei de a-l destitui pe procurorul special însărcinat cu ancheta Watergate.

Secretarul şi numărul său doi au preferat să demisioneze decât să facă ceea ce le cerea, însă Nixon şi-a atins scopul prin ”masacrul de sâmbătă seara”.

Jake Tapper, un jurnalist vedetă la CNN, a apreciat că plecarea constrânsă a lui Jeff Sessions este o repetiţie ”cu încetinitorul şi timp de mai multe luni a acestui masacru”.

”INACCEPTABIL”

Postul de televiziune este foarte critic la adresa lui Donald Trump care, în schimb, îl cataloghează adesea drept ”presă falsă” ("Fake news media").

Casa Albă a suspendat miercuri seara acreditarea unuia dintre jurnaliştii postului, în urma unei altercaţii cu Donald Trump în cursul unei conferinţe de presă.

Reporterul CNN Jim Accosta, angajat într-un schimb dur de replici cu preşedintele, a refuzat să-i dea microfonul unei angajate a Casei Albe, pe care a atins-o în timpul acestui schimb de replici.

”Noi nu vom tolera niciodată ca un reporter să pună mâna pe o tânără femeie”, a comentat ulterior Sarah Sanders, pentru a justifica excluderea jurnalistului.

CNN şi-a exprimat susţinerea faţă de jurnalist şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o ”decizie fără precedent” care constituie, în opinia sa, ”o ameninţare la adresa democraţiei noastre”.

O asociaţie care reprezintă presa prezidenţială a îndemnat Casa Albă să anuleze această sancţiune, ”disproporţionată” şi ”inacceptabilă”.

În iunie, un susţinător al lui Donald Trump i-a sugerat să-i  retragă acreditarea lui Jim Accosta, după ce acesta i-a pus din nou întrebări dure magnatului în domeniul imobiliar. ”Dictatorii le retrag acreditările jurnaliştilor, nu democraţiile”, i-a replicat reporterul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.