Preşedintele american Donald Trump a decis să retragă Statele Unite din Acordul de la Paris pentru combaterea schimbării climatice, au declarat două surse informate în legătură cu hotărârea, citate sub acoperirea anonimatului de portalul Axios.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump, care a declarat anterior că încălzirea globală este o farsă, a refuzat să sprijine acordul pentru combaterea schimbării climatice la summitul G7 ce a avut loc în weekend în Sicilia, spunând că are nevoie de mai mult timp pentru a luat o decizie.

El a anunţat ulterior pe Twitter că îşi va face publică hotărârea săptămâna aceasta.

Acordul, asupra căruia au ajuns aproape 200 de ţări, la Paris, în 2015, intenţionează să limiteze încălzirea globală, pe de o parte prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi de alte gaze rezultate din arderea combustibililor fosili. În baza pactului, SUA trebuiau să reducă emisiile cu 26% - 28% până în 2025, faţă de nivelul din 2005.

Potrivit Axios, detaliile retragerii sunt puse la punct de o echipă din care face parte administratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA), Scott Pruitt.

Deocamdată, sunt luate în calcul două variante: o retragere oficială, ce ar putea dura trei ani, sau renunţarea la tratatul ONU pe care se bazează acordul, ceea c ear fi mai rapid, dar mai extreme.

Decizia de retragere luată de Trump ar fi fost influenţată de o scrisoare din partea a 22 de senatori republicani, inclusive liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell.

Fostul preşedinte Barack Obama, care a contribuit la negocierea acordului, a salutat tratatul în cursul unei deplasări în Europa, luna aceasta.
 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.