Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat că ”acceptă” concluziile controversate ale unei comisii de anchetă care a catalogat drept ”genocid” uciderea a peste 1.000 de femei autohtone, asasinate au date dispărute în Canada începând din anii '80, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trudeau nu a pronunţat niciodată cuvântul ”genocid” într-un discurs pe care l-a susţinut luni, în apropiere de Ottawa, la prezentarea raportului, în care apare, cu toate acestea, de 120 de ori în documentul de 1.200 de pagini.

”Le salutăm munca şi le acceptăm concluziile, mai ales cu privire la faptul că ceea ce s-a întâmplat corespunde unui genocid”, a declarat premierul canadian marţi, într-o conferinţă de presă, la Vancouver, în marja unei conferinţe pe tema drepturilor femeilor.

Autorii raportului - rezultatul a doi ani de anchetă - au subliniat că aceste aproximativ 1.200 de crime şi dispariţii, în perioada 1980-2012, au fost comise atât de către autohtoni cât şi de neautohtoni.

Unele femei au fost ucise de soţ sau membri ai familiei, iar altele de către criminali în serie.

Însă membrii comisiei au legat aceste crime de sărăcia endemică ce subminează aceste comunităţi, de rasismul şi sexismul cărora femeile le sunt victime, cât şi de alte consecinţe ale unor încercări ale statului canadian de a asimila cu forţa aceste populaţii.

Folosirea cuvântului ”genocid” în acest raport, salutat de către comunităţile autohtone, a provocat însă o polemică aprigă în Canada.

Mai multe voci critice s-au ridicat pentru a denunţa un limbaj provocator, îndepărtat de definiţiile juridice internaţionale ale unui genocid, şi anume ale ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.