Comisia Europeană (CE) nu şi-a justificat în mod satisfăcător şi plauzibil refzul de a comunica despre SMS-urile pe care preşedinta Ursula von der Leyen le-a schimbat cu CEO-ul Pfizer Albert Bourla în timpul pandemiei covid-19, stabileşte miercuri Tribunalul UE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tribunalul UE cu sediul la Luxemburg ”dă dreptate recursului” depus de o jurnalistă de la cotidianul american The New York Times (NYT) cu scopul de a avea acces la aceste documente şi anulează decizia de a refuza a Comisiei.

Lipsa de transparenţă a Bruxellesului în acest dosar a fost deja criticată de către medoatiarea UE în 2022.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Aceste mesaje scrise - al căror conţinut rămâne în continuare secret - au fost schimbate pe când Laboratorul Pfizer/BioNTech era cel mai mare furnizor de vaccinuri împotriva covid-19 al Uniunii Europene.

Aceste mesaje text - al căror conţinut este în continuare secret - au fost schimbate în momentul în care laboratorul Pfizer/BioNTech era cel mai  mare furnizor de vaccinuri împotriva covid-19 al UE.

Contractele negociate de către CE în numele Celor 27 se ridicau la miliarde de euro.

Din această cauză, împotriva lui Ursula von der Leyen au fost depuse mai multe plângeri - inclusiv o plângere penală, în Belgia, cu privire la ”distrugere de documente publice” şi ”corupţie”, de către Polonia şi Ungaria.

Această plângere penală a fost declarată drept inadmisibilă, în ianuarie, de către o Curtea de Apel din Liège.

Partea tranşată miercuri de către Tribunalul UE la Luxemburg priveşte o plângere depusă de către o jurnalistă de la cotidfianul american The New York Times (NYT), Matina Stevis, care a dezvăluit în aprilie 2021 existenţa acestor comunicări digitale.

Jurnalista a cerut în 2022 ca toate aceste SMS-uri schimbate de către Ursula von der Leyen şi Albert Bourla - în perioada 1 ianuarie 2021-11 mai 2022 - să fie făcute publice, în baza posibilităii legale de a accesa documente publice ale UE şi în virtutea unei reglementări europene din 2001.

În urma refuzului CE, ea a sesizat justiţia europeană, cu ajutorul ziaruluisău, NYT.

În hotărârea sa, Tribunalul UE arată cu degetul uşurinţa şi lipsa unor explicaţii ”plauzibile” ale Comisiei la această cerere de transparenţă.

”Într-o astfel de situaţie, Comisia nu se poate mulţumi să afirme că nu deţine documentele cerute, ci trebuie să prezinte explicaţii credibile care să permită publicului şi Truibunalului să înţeleagă de ce aceste documente sunt de negăsit”, subliniază instanţa.

”Comisia a respins cererea pe motiv că nu deţine documentele vizate de aceasta. Doamna Stevis şi The New York Times au cerut Tribunalului Uniunii Europene să anuleze decizia Comisiei” Europene, aminteşte tribunalul.

”Comisia nu a explicat în detaliu tipul de căutări pe care le-ar fi efectuat pentru a găsi aceste documente şi nici identitatea locurilor în care acestea s-ar fi desfăşurat”, adaugă ea.

Pentru a-şi justifica refuzul, Comisia s-a declarat incapabilă să obţină aceste mesaje scrise.

”CONŢINUT SUBSTANŢIAL”

Ele nu au fost înregistrate şi arhivate ca documente publice, ”din cauza lipsei unui conţinut substanţial”, declara luni, în faţa presei, un reprezentant al CE.

”SMS-urile nu sunt considerate în mod sistematic drept documente publice”, sublinia el.

La 15 noiembrie 2024 au avut loc schimburi de replici dure ale celor două părţi, la Luxemburg.

Avocata NYT Bondine Kloostra a acuzat CE de faptul că a ”încălcat principiile bunei administrări şi comunicării” prin neglijarea importanţei acestor SMS-uri.

Juristul însărcinat cu apărarea CE, Paolo Stancanelli, a pledat că SMS-urile respective nu fac parte în niciun caz din negocierile condiţiilor de cumpărare a vaccinurilor.

Serviciile CE, solicitate să obţină aceste schimburi în 2022, s-au adresat cabinetului Ursulei von der Leyen, care s-a declarat ”incapabil” să le găsească.

”Comisia Europeană nu a negat nicodată că au existat interacţiuni între Ursula von der Leyen şi Albert Bourla. Lipseşte legătura între aceste SMS-uri şi discuţia despre acordurile privind vaccinurile”, sublinia Paolo Stancanelli.

Dosarul a provocat un scandal în interiorul instituţiilor de la Bruxelles.

Mediatoarea UE, la acea vreme irlandeza Emily O'Reilly, a cerut la începutul lui 2022 cabinetului Ursulei von der Leyen să depună eforturi pentru a intra în posesia acestor SMS-uri.

”Este clar că (ele) intră în cadrul legislaţiei europene a accesului publicului la documente”, iar ”publicul poate avea acces la ele dacă ele privesc activitatea instituţiei”, aprecia ea, evocând un dosar ”problematic”.

În ianuarie 2022, Comisia anunţa printr-un purtăror de cuvânt că intenţionează să-şi actualizeze politica accesului la documente, fără să facă alte precizări.

În perioada pandemiei covid-19, UE a cumpărat sau a rezervat majoritatea dozelor sale de vaccin de la alianţa Pfizer-BioNTech, în pofida faptului că vaccinurile altor cinci producători au fost omologate de către autoritatea europeană de reglementare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.