Tribunalul Constituţional nu s-a pronunţat privind blocarea candidaturii lui Carles Puigdemont şi învestirea ca preşedinte al Generalitat, însă a impus - ca măsură de precauţie - suspendarea plenului dacă fostul lider şi aspirant la acelaşi post nu se prezintă în Parlament sau va încerca să fie învestit prin vot delegat ori online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul Constituţional a avut nevoie de şase ore de dezbateri, sâmbătă, pentru a lua o decizie. 

Puigdemont poate veni marţi în Parlamentul catalan pentru învestitură, însă trebuie să primească din partea judecătorului Tribunalului Suprem, care îl investighează pentru acuzaţii de rebeliune li care a ordonat reţinerea lui şi închiderea în închisoare, autorizaţia pentru a merge în Parlament şi pentru a fi pus în funcţie. 

Dacă Puigdemont a decis să nu ia seama la cele impuse de Tribunalul Constituţional şi va încerca să ajungă la Parlament marţi, păcălind forţele statului, va compromite conducerea Parlamentului. Tribunalul Constituţional a ordonat ca preşedintele Roger Torrent să fie notificat personal referitor la această decizie, la fel şi ceilalţi şase membri din conducerea Parlamentului.

„Sunt avertizaţi toţi că au datoria de a împiedica ori paraliza orice iniţiativă care ar ignora sau eluda măsurile de precauţie adoptate”.

În plus, le-au fost enumerate şi eventualele responsabilităţi, „inclusiv cea penală, pe care ar putea-o înfrunta în cazul în care nu va fi respectată cererea”. Astfel, indiferent dacă liderul Junts per Catalunya (JxCat) ar veni în Parlament, nu va putea fi investit.

Singura opţiune a lui Puigdemont este să se predea justiţiei, să îşi asume detenţia. Odată încarcerat, el ar putea cere judecătorului Pablo Llarena de la Tribunalul Suprem să îl autorizeze pentru a fi investit.

Nici cei patru foşti consilieri, Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí şi Lluís Puig, care se găsesc la Bruxelles alături de Puigdemont - pe numele cărora au fost emise mandate de arestare - nu vor putea delega votul.

Deputatul Josep Rull a declarat duminică, într-un interviu radio, că Puigdemont va solicita autorizaţia pentru a asista în plen marţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.