Treizeci de prizonieri ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia, anunţă Kievul joi, la cinci zile după eliberarea a 12 militari şi 14 civili ucraineni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din ordinul preşedintelui Volodimir Zelenski, un al patrulea schimb de prizonieri a avut loc azi (joi). Cinci ofiţeri şi 17 militari au fisr eliberaţi şi opt civili, inclusiv o femeie”, anunţă într-o postare pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Doi piloţi ucraineni, luaţi prizonieri de către armata rusă la 8 martie, la est de Kiev, deţinuţi de atunci în Rusia, au fost eliberaţi, anunţă joi Ministerul ucrainean al Apărării, fără să precizeze condiţiile eliberărării acestora.

Ivan Pepeliaşko şi Aleksiï Şij, doi piloţi din cadrul Forţelor aerene ucrainene, ”sunt în siguranţă şi primesc îngrijirle medicale necesare”, anunţă, într-un comunicat publicat pe Telegram, ministerul.

Cei doi piloţi ”au fost luaţi prizonieri la 8 martie în apropierea satului Novaia Basan”, la 80 de kilometri est de Kiev, precizează ministerul.

”Locul lor de detenţie a fost schimbat de mai multe ori. Ei au fost duşi până la urmă într-un centru de detenţie provizorie în oraşul Kursk”, la 100 de kilometri de frontiera ruso-ucraineană, la nord de Sumî, precizează aceeaşi sursă.

”Ei s-au aflat în celulă cu alţi opt ofiţeri ucraineni”, mai precizează ministerul.

Unul dintre cei doi piloţi declară, citat în comunicat, că armata rusă i-a ”forţat să înregstreze videouri de propagandă”.

”Dacă am fi refuzat, ruşii au ameninţat să nu le mai acorde îngrijiri camarazilor”, declară el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus marţi seara ”schimbarea” omului de afaceri Viktor Medvendciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, arestat, cu ucraineni deţinuţi în Rusia.

Moscova a respins miercuri această propunere.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.