Treizeci şi unu de angajaţi ai cotidianului Zaman, închis din cauza legăturilor cu predicatorul Fethullah Gülen, acuzat de Ankara că este organizatorul puciului eşuat din iulie 2016, sunt judecaţi începând de luni la Istanbul, relatează AFP.
Publicaţiile Zaman şi versiunea sa engleză Today's Zaman au fost puse sub tutelă în martie 2016, după care au fost închise în iulie, în acelaşi an, în urma tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie.
Treizeci şi unu de jurnalişti şi membri ai conducerii ziarului sunt judecaţi în acest proces, care a început luni într-o sală de audieri adiacentă închisorii Silivri, la marginea Istanbulului.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
Douăzeci şi doi dintre ei compăreau în stare de arest, iar alţi nouă sunt eliberaţi condiţionat sau sunt fugari, potrivit agenţiei proguvernamentale Anadolu.
Acuzaţi de tentativă de răsturnare a Guvernului şi de apartenenţă la o organizaţie teroristă, ei riscă mai multe pedepse cu închisoarea pe viaţă în cazul în care sunt găsiţi vinovaţi, la sfârşitul procesului.
Între membrii personalului care au compărut în stare de arest se află doi dintre principalii editorialişti ai ziarului, Mumtazer Turkone şi Sahin Alpay.
Este vorba despre al doilea proces de până acum al unor jurnalişti în Turcia.
Cel mai mediatizat este procesul deschis la sfârşitul lui iulie împotriva a 17 angajaţi ai cotidianului de opoziţie Cumhuriyet.
În opinia apărătorilor drepturlor omului, aceste procese înseamnă declinul libertăţilor în Turcia după puciul eşuat, urmat de epurări în masă care au afectat mediile opoziţiei - aleşi prokurzi, presă şi ONG-uri.
Potrivit site-ului P24, specializat în libertatea presei, aproximativ 170 de jurnalişti sunt deţinuţi în Turcia.
Aceasta ocupă locul 155 din 180 în clasamentul din 2017 al libertăţii presei întpcmit de Reporters sans Frontières (RSF).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...