În total 36 de avioane au fost detectate în jurul Taiwanului în ultima zi, anunţă vineri Ministerul taiwanez al Apărării, cea mai importantă desfăşurare din acest an, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Treisprezece avioane au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan”, o demarcaţie neoficială între China şi Taiwan, pe care Beijingul nu o recunoaşte, a anunţat ministerul taiwanez.

În ultimele 24 de ore, până vineri la ora locală 6.00 (0.00, ora României), ministerul a detectat de asemenea şase nave de război operând în jurul insulei.

Joi seara, ministerul a anunţat că 20 de avioane de vânătoare, drone şi  avioane de transport au fost detectate.

Mai devreme, 32 de avioane militare au fost observate, într-o perioadă de 24 de ore, până joi la ora locală 6.00.

Taiwanul ete o insulă autonomă pe care Beijingul o revendică drept parte a teritoriului chinez şi pe care vrea să o deţină într-o bună zi, cu forţa dacă este necesar.

Beijingul şi-a intensificat presiunile militare şi politice asupra insulei după alegerea în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen, care nu recunoaşte revendicările Chinei cu privire la insulă.

Numeroase desfăşurări militare au fost constatate după alegerile prezidenţiale de la 13 ianuarie, în care a fost ales vicepreşedintele acesteia, Lai Ching-te, prea puţin apreciat la Beijing.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.