Trei rachete au fost trase miercuri asupra sectorului aeroportului de la Bagdad - închis în cadrul măsurilor impuse de autorităţile irakiene în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus -, au anunţat serviciile irakiene de securitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acestea sunt primele tiruri care vizează sectorul de la atacul american cu un avion fără pilot (dronă) în care a fost ucis puternicul general iranian Qassem Soleimani şi ”locotenetul” său irakian Abu Mehdi al-Muhandis, adjunctul comandantului Hashd al-Shaabi, o coaliţie paramilitară dominată de proiranieni şi integrată în stat.

Tirurile de miercuri au vizat, la ora locală 4.00 (şi ora României), ”sediul luptei antiterosite în care se află de asemenea forţe americane”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

Atacul nu s-a soldat cu victime şi nici nu a provocat pagube, precizează într-un comunicat serviciul de securitate.

Seviciile de securitate anunţă însă că au găsit la Bakriya - o zonă din partea de vest a Bagdadului, situată la şapte kilometri de sectorul atacat, lansatorul de rachete folosit în aceste tiruri, echipat cu un sistem cu ceas.

Însă ele nu precizează cine este autorul tirurilor.

WASHINGTONUL STABILEŞTE UN PLAN DE ATAC

Tensiunile între Iran şi Statele Unite - doi mari aliaţi ai Bagdadului - au scăzut în mod clar pe teritoriul irakian de aproximativ o lună, după oprirea atacurilor vizând ţinte americane şi atacuri ca represalii.

Însă această pauză - în toiul pandemiei covid-19 - le permite ambilor inamici să se pregătească de luptă, avertizează experţişi diplomaţi.

Potrivit unei surse iraniene, Washingtonul a stabilit un plan în vederea efectuării a 100 de atacuri simultan vizând facţiuni armate irakiene.

Acest plan vizează în mod special Brigăzile Hezbollah, acuzate de Statele Unite de faptul că îi ţintesc forţele şi pe cele ale coaliţiei internaţionale antijihadiste pe care o conduc.

În tabăra adversă, grupuscule care se reclamă de la axa iraniană în Orientul Mijlociu îndeamnă la asasinarea americanilor.

Autorităţile irakiene se află într-o poziţie delicată în privinţa coaliţiei internaţionale. Ele continuă să efectueze operaţiuni împreună cu trupele coaliţiei împotriva jihadiştilor, însă Parlamentul a cerut expulzarea trupelor străine conduse de Washington, din care fac parte 5.200 de americani.

Aproximativ 2.500 de instructori din cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste, de diverse naţionalităţi, au plecat din Irak - din cauza pandemiei covid-19 -, fără să stabilească o dată a unei reveniri.

Restul trupelor - aproape în întregime americane - s-au regrupat în câteva baze, dintre care două sunt apărate de baterii americane de tip Patriot, trimise de Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.