Trei palestinieni au fost ucişi, iar alţi 31 au fost răniţi luni, într-un raid militar israelian la Jenin, care a provocat confruntări intense în acest oraş din nordul Cisiordaniei ocupate, în care au fost trase rachete din elicoptere israeliene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operaţiunea s-a desfăşurat în tabăra de refugiaţi palestinieni din Jenin, potrivit unui forograf AFP aflat la faţa locului.

Obişnuit cu terenul, fotograful AFP a descris confruntări de o intensitate rară şi spune că a văzut un elicopter trăgând două rachete. Un astfel de atac nu a mai avut loc de mulţi ani.

Armata israeliană a anunţat că desfăşoară o operaţiune cu scopul de a aresta ”suspecţi căutaţi”, în cursul căreia a avut loc ”un schimb de tiruri foarte intens” între forţe israeliene şi bărbaţi înarmaţi.

”Elicoptere ale armatei (israeliene) au deschis focul asupra unor bărbaţi înarmaţi, pentru a ajuta la extragerea unor militari”, se arată într-un comunicat militar.

Potrivit unei surse din cadrul serviciilor palestiniene de spionaj, este pentru prima oară când un elicopter trage cu rachete la Jenin de la sfârşitul cele de a Doua Intifade, o revoltă palstiniană în 2005.

Armata israeliană anunţă că un vehicul militar a fost avariat de unul dintre numeroasele dispozitive explozive trase în militari.

Aceştia din urmă ”au răspuns cu gloanţe reale”, precizează armata israeliană.

Potrivit fotografului AFP, armata israeliană s-a lovit de o rezistenţă atât de puternică, încât un jeep cu mai mulţi militari s-au trezit în dificultate sub tiruri intensive.

Ahmed Saqer, în vârstă de 15 ani, Khaled Assassa, în vârstă de 21 de ani şi Qassam Abou Saria, în vârstă de 29 ani au fost ucişi în acest raid, anunţă Ministerul palestinian al Sănătăţii, care precizează că alte 31 de persoane au fost rănite, majoritatea cu gloanţe reale.

”BĂTĂLIE GLOBALĂ”

Un bastion al unor grupări palestiniene armate, nordul Cisiordaniei este teatrul unor confruntări armate adese sângeroase între palestinieni şi israelieni, care efectuează incursiuni frecvente în această zonă.

În martie, patru palestinieni - un adolescent şi combatanţi - au fost ucişi în altă incursiune israeliană în această zonă palestiniană - denumită ”autonomă” în virtutea Acordurilor israeliano-palestiniene de la Oslo din 1993.

Adjunctul guvernatorului proviniei Jenin, Kamal Abou al-Roub, a declarat AFP că armata israeliană a intrat în tabăra de refugiaţi palestinieni din Jenin către ora 4.00, luni.

”Ne aflăm în mijlocul unei bătălii globale pe toate fronturile, care cere unitatea poporului nostru împotriva acestei agresiuni”, a îndemnat pe reţele de socializare ministrul palestinian însărcinat cu Afaceri Civile, Hussein al-Cheikh.

De la începutul lui 2023, cel puţin 162 de palestinieni, 21 de israelieni, un ucrainean şi un taliban au fost ucişi în violenţe, în conflictul israeliano-palestinian, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor surse oficiale israeliene şi palestiniene.

Acest bilanţ include, de partea palestiniană, combatanţi şi civili - inclusiv minori -, iar de cea israeliană majoritatea civili - inclusiv minori - şi trei membri ai minorităţii arabe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.