Trei militari din cadrul Operaţiunii Resolute Support (RS) mobilizaţi de NATO în Afganistan au fost ucişi duminică într-un atentat sinucigaş vizând a misiune de patrulare din care făceau parte, la nord de Kabul, a anunţat comandamentul forţei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un militar american a fost rănit, dar şi alţi doi militari afgani, în acelaşi atac, precizează RS în comunicat, care nu menţionează naţionalitatea celor trei militari ucişi.

Talibanii au revendicat pe Twitter ”o explozie contra forţelor invadatorului american la Charikar, în această (duminică) dimineaţa, care a ucis şi rănit opt americani”, referindu-se probabil la acest atentat.

”Atentatul a avut loc în apropiere de Charikar, în provincia Parwan”, la aproximativ 70 de kilometri nord de Kabul, a declarat pentru AFP locotenent-colonelul Martin O'Donnell, ofiţerul de presă al RS.

”Trei membri Resolute Support au fost ucişi de către un kamikaze, în cursul unei patrule comune cu forţe afgane, în estul Afganistanului”, precizează RS într-un comunicat - capitala afgană se află în jumătatea de est a ţării.

Guvernatorul provinciei Parwan a adăugat că atentatul a avut loc ”către ora (locală) 6.00 (4.30, ora României), în această (duminică) dimineaţa, în apropierea oraşului Charikar”.

”Un kamikaze pe jos a vizat un convoi al forţelor americane la Charikar, dar nu avem vreo informaţie despre victime”, a declarat pentru AFP Wahida Shahkar, o purtătoare de cuvânt a Guvernului provincial.

Reprezentanţi NATO ”recunosc că membrul RS rănit este american”, însă amintesc că "Resolute Support are ca politică să nu publice niciodată naţionalitatea victimelor înainte ca ea să fie făcută publică de autorităţile naţionale în cauză”.

La jumătatea lui iulie, forţele americane au pierdut doi oameni într-o săptămână, numărul militarilor americani ucişi în Afganistan de la începutul anului ajungând astfel la patru.

În 2017, 11 militari americani au fost ucişi.

Operaţiunea NATO, care succede Forţei Internaţionale de Asistenţă în Afganistan (ISAF), numără în prezent aproximativ 16.000 de oameni în ţară, în principal cu obiectivul de a asista şi forma forţe afgane.

Numai americani au mobilizat 13.000 de militari, dintre care aproximativ 2.000 sunt afectaţi unor misiuni de luptă în numele luptei împotriva terorismului.

Comandantul RS, generalul american John Nicholson, citat într-un comunicat, aminteşte că 41 de naţiuni participă la această forţă.

Contextul este deosebit de tensionat în Afganistan în această vară, din cauza unei activităţi militare - afgane şi americane - în estul ţării, în provincia Nangarhar, la frontiera cu Pakistanul şi în nord-vest, în provincia Faryab, aproape de Iran, unde armata afgană este hărţuită de talibani.

Simultan, gruparea Statul Islamic (SI) şi-a multiplicat atentatele vizând ”ţinte moi” la oraş, mai ales la Kabul şi Jalalabad (est), în contextul în care a suferit înfrângeri militare importante.

SI a revendicat vineri un dublu atentat sinucigaş comis la ora rugăciunii într-o moschee şiită, la Gardez, în est, soldat cu cel puţin 35 de morţi şi peste 90 de răniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.