Poliţia spaniolă a intervenit duminică pentru a împiedica violenţe la comemorarea, la Madrid, a morţii fostului dictator Francisco Franco, între participanţi la acest eveniment şi trei activiste din cadrul Femen, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţişti călare şi pe jos au acţionat rapid pentru a despărţi un grup de 200 de participanţi furioşi de cele trei activiste, care au denunţat - topless - reuniunea.

”Fascism legal, ruşine naţională”, denunţa mesajul scris pe pieptul activistelor.

Ele au fost escortate departe de susţinătorii lui Franco, care au strigat insulte la adresa activistelor şi au scandat “Franco! Franco! Franco!”.

Această comemorare are loc anual, în duminica cea mai apropiată de 20 noiembrie, data la care a murit dictatorul, în 1975.

Generalul Franco a condus Spania timp de 36 de ani, după ce a iniţiat o rebeliune militară ce a declanşat Războiul Civil spaniol.

Guvernul socialist spaniol a hotărât să exhumeze rămăşiţele fostului dictator din Valle de los Caídos (Valea celor căzuţi), un mausoleu situat la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Madrid, construit din ordinul acestuia ca un memorial al Războiului Civil (1936-1939). Aproximativ 34.000 de combatanţi din ambele tabere au fost îngropaţi la mausoleu, fără ca cei mai mulţi dintre ei să fi fost identificaţi.

Salutată de spaniolii de stânga, această decizie i-a înfuriat pe nostalgicii dictaturii şi a fost criticată de partide de centru-dreapta spaniole, care o consideră inutilă.

Tot duminică, susţinători ai planului Guvenului socialistului Pedro Sanchez de a muta rămăşiţele lui Franco au participat la o adunare la Valle de los Caídos.

Ei purtau o banderolă cu mesajul ”Adevăr, justiţie şi compensarea victimelor lui Franco” şi au scandat ”Nu vom ierta, nu vom uita!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.