Estul Chinei este măturat de taifunul In-Fa, în timp ce chinezii făceau în continuare curăţenie după pagube cauzate de inundaţii devastatoare, în urmă cu doar câteva zile, pe o parte a teritoriului chinez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această furtună tropicală, însoţită de rafale de vânt de până la 38 de metri pe secundă (aproximativ 137 de kilometri pe oră), a atins uscatul duminică, în zona portului de mărfuri Ningbo, unul dintre cele maimari din lume, alături de portul din Shanghai, au anunţat serviciile meteorologice chineze.

Activitatea celor două porturi a fost suspendată, iar traficul aerian, feroviar şi maritim a fost întrerupt pe o parte a coastei de est.

Numeroşi copaci au fost smulşi din rădăcină, în centrul oraşului Ningbo, de către In-Fa, care nu a cauzat însă pagube considerabile şi a cărei intensitate slăbea după ce a atins uscatul chinez.

Apă de ploaie inunda abundent artere în unele cartiere, iar comerciaţi au pus saci de nisip pentru a o împiedica să intre în localuri.

Toate zborurile au fost amânate pe cele două aeroporturi internaionale de la Shanghai - cea mai mare aglomeraţie urbană din China -, unde nu au avut loc precipitaţii puternice.

Şi legăturile feroviare au fost amânate şi urmau să se reia luni la prânz.

Locuitorii acestui megalopolis au fost îndemnaţi să evite activităţi afară, iar parcul de distracţii Shanghai Disneyland a fost închis.

PLOI INTENSE

Mai la vest, în provincia Henan, unde inundaţii istorice s-au soldat cu 83 de morţi săptămâna aceasta. potrivit unui nou bilanţ oficial prezentat duminică, autorităţile continuau să ridice epave ale unor maşini şi diverse fragmente care blocau circulaţia pe drumuri.

Intemperiile au afectat milioane de oameni, dintre care mulţi au fost blocaţi fără apă şi hrană timp de mai multe zile, iar unii au fost salvaţi cu ajutorul cupelor unor buldozere.

Peste 495.000 de oameni au fost evacuaţi, potrivit Guvernului local din Henan, iar pagubele sunt estimate la miliarde de euro.

ZONE SINISTRATE DE REVĂRSĂRI

Agenţia meteorologică chineză estimează că taifunul urmează să aducă ploi intense timp de mai multe zile în est, inclusiv în zone sinistrate de revărsări de ape.

”Este necesar să fim deosebit de atenţi şi să împiedicăm catastrofe care pot fi provocate de precipitaţii extreme” cauzate de In-Fa, au avertizat duminică serviciile meteorologice.

În China are loc un sezon ploios, însă precipitaţiile din Henan seamănă îndoieli cu privire la capacitatea oraşelor chineze de a face faţă acestor fenomene meteorologice, cu privire la care experţi avertizează că devin mai frecvente şi mai intense, din cauza modificărilor climatice.

În provincia Henan, brăzdată de fluvii, există baraje şi rezervoare care opresc cursuri de apă, folosită în irigaţii în regiuni agricole.

Însă aceste construcţiidatează de mai multe decenii, iar expansiunea urbană galopantă exercită presiuni asupra reşelei de evacuare a apelor uzate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.