Organizaţia anticorupţie Transparency International Moldova atrage atenţia asupra unei legi adoptate de Chişinău, care permite “vânzarea” cetăţeniei moldovene străinilor, relatează Radio Europa Liberă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile ar putea "legaliza banii murdari", a declarat Veaceslav Negruţă, reprezentant al organizaţiei Transparency International Moldova, pentru Associated Press.

Pe de altă parte, unul dintre autorii legii, deputatul democrat Sergiu Sârbu, a respins criticile, despre care susţine că au scopul să manipuleze opinia publică. El a subliniat că potenţialii donatori vor fi verificaţi minuţios.

Amendamentul din lege care stipulează că cei care investesc 100 de mii de euro, cumpără proprietate imobiliară sau împrumută statul cu 250 de mii de euro pentru cinci ani, pot obţine cetăţenia Republicii Moldova, a fost adoptat pe 26 decembrie, fapt care a trecut neobservat, scrie UNIMEDIA.

Ulterior, Ministerul Justiţiei a identificat, „domeniile de dezvoltare strategică” în care pot investi străinii doritorii să obţină cetăţenia moldoveană.

Analiştii citaţi de Washington Post au declarat că legea ar putea permite cetăţenilor Federaţiei Ruse şi altor state sovietice să călătorească liber prin Uniunea Europeană, în condiţiile în care Chişinăul a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în 2014, iar moldovenii nu au nevoie de vize pentru a călători în Uniunea Europeană.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.