Transferul Ambasadei Braziliei la Ierusalim este ”în constinuare în studiu”, anunţă şeful diplomaţiei braziliene Ernesto Araujo, înaintea unei vizite la Ierusalim,prevăzute la sfârşitul acestei luni, a preşedintelui Jair Bolsonaro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dosarul Ierusalimului este important, el alcătuieşte esenţa a ceea ce ar putea fi noua relaţie cu Israelul. Modul în care (această decizie) va fi luată este în continuare în studiu”, a anunţat miercuri Ernesto Araujo, la Brasilia.

Jair Bolsonaro urmează să efectueze o vizită în Israel de la 31 martie la 2 aprilie, după cele în Statele Unite şi Chile, săptămâna aceasta. Alegerea acestor deplasări oficiale ale noului preşedinte brazilian, aflat la putere de la 1 ianuarie, subliniază apropierea sa de guverne conservatoare şi naţionaliste.

Liderul extremei drepte braziliene a anunţat în campania prezidenţială că intenţionează să transfere ambasada barziliană în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum au decis Statele Unite, după care a dat înapoi, de frica unor represalii comerciale din partea ţărilor arabe, mari importatoare de carne braziliană.

Ministrul şi-a exprimat dorinţa ca ”să fie clar” că dacă ”se ia decizia unui transfer, este vorba despre o decizie pozitivă”, sub forma ”unei contribuţii a Braziliei la pacea şi stabilitatea” regionale.

Programul vizitei lui Jair Bolsonaro în Israel nu a fost anunţat deocamdată, însă şeful diplomaţiei braziliene a anunţat că, pentru moment, nu se prevede ca preşedintele să efectueze o vizită în teritoriile palestiniene.

Israelul consideră întregul oraş Ierusalim drept capitala sa, în pofida faptului că palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est capitala statlui la care aspiră.

Până în prezent, Brazilia a urmat linia celei mai mari părţi a comunităţii internaţionale, care vrea ca statutul final al Ierusalimului să fie negociat de către cele palestinieni şi israelieni şi să nu se instaleze ambasade în oraş înaintea ajungerii la un acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.