Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi exprimă opoziţia faţă de mişcări naţionaliste şi subliniază riscul pe care acestea le reprezintă la adresa Uniunii Europene (UE), într-un interviu publicat joi de săptămânalul britanic de afaceri The Economist, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emmanuel Macron avertizează cu privire la o ascesniune a ”naţionaliştilor” în UE, cu cinci săptămâni înaintea alegerilor europene prevăzute în perioada 6-9 iunie.

El apreciază că sunt ”toţi nişte brexiteri ascunşi” care iau continentul ”ostatic” prin ”acelaşi discurs mincinos”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Partidul francez ”Rassemblement national (RN, extremă dreapta) voia să iasă din UE, din (zona) euro, din toate. Acum nu mai spune nimic. El încasează dividende UE vrând să o distrugă fără să spună nimic”, acuză pteşedintele francez în acest interviu.

”Cumva este ca şi cum ai spune că «nu e grav să dai banca jefuitorilor armaţi»”, consideră el.

”Dacă dai cheile unor oameni care gândesc ca ei, nu există niciun motiv ca UE să devină o mare putere”, subliniază el.

Un sondaj Ipsos publicat luni relevă dificultăţi cu care se confruntă tabăra macronistă. Ea este creditată cu 17% dintre intenţiile de vot şi este larg devansată de RN, creditat cu 32%, pe orimul loc.

”DISCURSUL MINCIUNII”

Mişcările naţionaliste, ”atunci când se află în jurul mesei, iau UE ostatică”, acuză Emmanuel Macron.

”Ele îţi spun că «dacă nu plăteşti, nu renunţ». Acest lucru nu este rezonabil. Le spun, aşadar, europenilor: treziţi-vă!. Aceştia sunt brexiteri ascunşi. Toţi naţionaliştii europeni sunt nişte brexiteri ascunşi”, acuză el, denunţând un ”discurs al minciunii”.

Preşedintele francez avertizează că ”ei pretind mai întâi că-şi fac ţara mai puternică. Nu au să vă spună că vor să distrugă”.

De exemplu, Partidul ”Rassemblement national nu a votat” Politica Agricolă Comună (PAC), ”le spune agricultorilor că, (împreună) cu ei lucrurile vor merge mult mai bine”, ”însă de unde vor lua finanţările (în valoare) de 9,5 miliarde (de euro)?”, întreabă el.

Din contră, Emmanuel Macron subliniază că şefa Guvernului italian Giorgia Meloni, şefa Partidului Fratelli d'Italia (FdI, postfascist), ”are o adordare europeană” din cauză că a ”susţinut Pactul Azilului şi Migraţiei”.

”Naţionaliştii, care au fost aleşi cu programe care pun la îndoială UE, văd, se joacă de-a europenii şi mă felicit de acest lucru”, adaugă el.

”Cel mai bun fel de a construi împreună este de a avea cât mai puţini naţionalişti cu putinţă”, este de părere Emmanuel Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.