Sute de tineri defilau vineri, în centrul oraşului italian Milano, în frunte cu activsta suedeză Greta Thunberg, cerând acţiuni rapide în lupta împotriva modifcărilor climatice - ”Este mai frig în iad!” -, cu o lună înainte de conferinţa crucială COP26 de la Glasgow, în Scoţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După aproape doi ani de pandemie şi de restricţii - care i-au forţat să manifesteze numai online -, ei s-au adunat, la fel ca vinerea trecută, la Berlin, tot în jurul lui Greta Thunberg, o reprezentantă a acestei mişcări, care a scos în stradă milioane de oameni în întreaga lume, în 2019.

”Trebuie să readucem în atenţie problema uriaşă pe care o reprezintă criza climatică”, declară AFP Maria, în vârstă de 15 ani, cu faţa pictată în verde şi purtând un combinezon integral alb.

”Suntem atât de ferciţi să ieşim din nou în stradă”, continuă această adolescentă italiană, sub un val verde uriaş de pânză.

În fruntea coloanei mărşăluiau câţiva invitaţi de marcă, inclusiv Greta Thunberg şi activita ugandeză Vanessa Nakate, care au venit la Mlano la oreuniune a 400 de tineri dn întreaga lume, reuniţi de către ONU, pentru a-i oferi vizunea lor cu privire la bătălia împotriva modifcărilor climatice înante de COP26, la Glasgow, în noiembrie.

”Lumea se trezeşte şi vine schimbarea, indiferent dacă vrei sau nu”, se putea citi pe una dintre numeroasele pancarte, alături de sloganul de-acum clasic ”Nu există o planetă B” sau de o Terră albastră care zâmbeşte tristă, cu un termometru în gură şi care strigă ”Salvează-mă!”.

Alte pancarte proclamau ”Mulţumim Greta” sau reiau declaraţii devenite virale, precum ”how dare you!” (”cum îndrăzneşti?”), lansate la tribuna ONU în urmă cu doi ani.

”Vom fi mereu mai mulţi”, promite Frida, în vârstă de 24 de ani, o studentă germană în Italia, care adaugă că ”asta arată că mediul contează pentru mulţi oameni”.

Această manifestaţie are loc în timp ce miniştri din câteva zeci de ţări s-au reunit la Milano, la o reuniune de pregătire a COP26.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a lansat joi,  în cadrul unei prime sesiuni de lucru al acestei pre-COP, un apel urgent la acţiune în vederea unei limitări a încălzirii globale cu 1,5°C faţă de nivelul din peroada preindustrială, cel mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice.

”Mai este doar o lună până la COP26, conferinţa mediului cea mai importantă de la (cea de la) Paris” din 2015, când s-a încheiat acordul istoric, a avertizat el.

”Nu ştiu cum să mai insist asupra faptului că nu avem timp. Puncte de cotitură ireversibile se apropie în mod alarmant”, a avertizat Guterres.

Însă ”avem o putere imensă. Fie ne putem salva lumea, fie putem condamna omenrea la un viitor infernal”, a subliniat secretarul general al ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.