Armata ucraineană, care se pregăteşte să lanseze o contraofensivă împotriva forţelor ruseşti, a promis marţi că nu va renunţa la oraşul Bahmut din estul ţării, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a subliniat importanţa pe care Kievul o acordă păstrării Bahmutului, în timp ce continuă pregătirile pentru un contraatac care speră să schimbe dinamica războiului din Ucraina.

Bătălia pentru Bahmut are o importanţă simbolică pentru ambele părţi. Ucraina încă mai deţine unele părţi ale oraşului după luni de lupte aprige împotriva trupelor regulate ruseşti şi a luptătorilor din forţa de mercenari Wagner.

"Împreună cu comandanţii, am luat o serie de decizii necesare menite să asigure o apărare eficientă şi să provoace pierderi maxime inamicului", a declarat Sîrski în timpul unei vizite la trupele care luptă în Bahmut.

"Vom continua, în pofida tuturor previziunilor şi sfaturilor, să ţinem Bahmutul, distrugând Wagner şi alte unităţi ale armatei ruse dintre cele considerate cu cea mai mare capacitate de luptă", le-a spus el soldaţilor, potrivit unei înregistrări video. "Le dăm ocazia rezervelor noastre să se pregătească şi ne pregătim noi înşine pentru acţiuni ulterioare", a explicat generalul.



Luni, Sîrski a declarat că unităţile ucrainene au alungat forţele ruseşti din unele poziţii din Bahmut, în timp ce grupul Wagner susţine că unităţile sale fac progrese treptate. Reuters nu a putut verifica situaţia de pe câmpul de luptă.

Rusia vede oraşul Bahmut, unde locuiau cândva 70.000 de oameni, drept un bastion ce i-ar permite atacuri ulterioare asupra altor oraşe ucrainene.

În acelaşi timp, Kievul este aşteptat să lanseze în curând o contraofensivă, sperând să recucerească teritoriul ocupat de forţele ruseşti după invazia din februarie 2022.

Casa Albă a declarat luni că Rusia şi-a epuizat stocurile militare şi forţele armate, aproximativ 100.000 de soldaţi ruşi fiind ucişi sau răniţi în Ucraina în ultimele cinci luni.

Reuters nu a putut verifica în mod independent cifrele Casei Albe, care au fost respinse de Kremlin. Washingtonul nu are "absolut nicio modalitate" de a oferi estimări exacte ale pierderilor ruseşti în Ucraina, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

"Washingtonul nu are absolut nicio modalitate de a da cifre corecte şi aşa trebuie tratat. Trebuie să vă concentraţi pe cifrele pe care Ministerul Apărării le va publica în timp util", a declarat Peskov ca răspuns la întrebarea adresată de CNN în cadrul briefingului zilnic de presă.

Casa Albă a estimat luni că armata rusă a suferit cel puţin 100.000 de pierderi în Ucraina în ultimele cinci luni, inclusiv peste 20.000 de morţi, dintre care jumătate au fost luptători din Wagner, SUA definind termenul de "victimă" ca fiind atât răniţi, cât şi morţi.

Ministerul rus al Apărării nu a mai publicat actualizări privind numărul victimelor sale din septembrie anul trecut, când ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că 5.937 de soldaţi ruşi au fost ucişi.

Marţi, Şoigu a părut să emită o replică la afirmaţia SUA, spunând că "în ciuda asistenţei militare fără precedent din partea ţărilor occidentale, inamicul suferă pierderi semnificative. Numai în ultima lună, ei au pierdut peste 15.000 de oameni", a afirmat Şoigu.

CITEȘTE ȘI Serghei Şoigu spune că furnizarea de arme este esenţială pentru succesul "operaţiunii speciale" a Rusiei din Ucraina şi cere dublarea urgentă a producţiei de rachete

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.