Premierul britanic Theresa May le prezintă luni ”planul B” cu privire la Brexit deputaţilor care au respins masiv prin vot, săptămâna trecută, acordul divorţului pe care ea l-a încheiat cu dificultate cu Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu doar zece săptămâni înaintea ieşirii prevăzute din UE, la 29 martie, conducătoarea conservatoare este nevoită să găsească o cale prin care să evite ca a cincea economie mondială să plece fără acord, ceea ce ar însemna riscuri de penurie, blocaje monstru în porturi şi prăbuşirea lirei sterline - în contextul în care mai multe grupuri de deputaţi vor să încerce să scurtcircuiteze Guvernul, cu scopul de a evita un ”no deal” sau să amâne data ieşirii.

Afişându-şi voinţa de a obţine un consens politic, May s-a întâlnit în ultimele zile atât cu lideri din opoziţie, cât şi cu numeroşi deputaţi din partidul său şi conducători ai micului partid unionist nord-irlandez DUP, aliatul său în Parlament.

Însă iniţiativa s-a împotrmolit, opoziţia denunţându-i intransigenţa - şi mai ales refuzul de a îndepărta eventualitatea unei ieşiri din UE fără acord.

TRATAT CU IRLANDA

Potrivit The Sunday Times, May plănuieşte să propună un tratat bilateral Irlandei, cu scopul de a depăşi unul dintre principalele puncte de blocaj ale acordului ieşirii - soluţia numită ”plasă de siguranţă” (sau "backstop").

Această dispoziţie - menită să evite o întoarcere la o frontieră fizică între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi care ar urma să intre în vigoare doar în ultim recurs - prevede o Uniune Vamală minimală între Regatul Unit şi UE, iar în privinţa Irlandei de Nord o aliniere la anumite reglementări europene în domeniile sanitar şi al taxelor.

Însă este necesar să convingă UE - care a spus mereu că va refuza să redeschidă negocierile ”Tratatului retragerii”.

În ceea ce priveşte Dublinul, ministrul irlandez de Externe Simon Coveney a repetat duminică, într-un mesaj postat pe Twitter, că ţara sa este ”absolut” ataşată întregului tratat, ”inclusiv backstopului”.

Potrivit The Daily Telegraph, Theresa May s-ar gândi inclusiv să modifice Acordurile din Vinerea Mare, care au pus capăt sângeroasei perioade a Tulburărilor în Irlanda de Nord, cu scopul de a înscrie în document că Regatul Unit se angajează la absenţa frontierei terestre în Irlanda. Acest lucru ar permite Londrei să ocolească ”plasa de siguranţă”.

”MEDIATOARE”

Deputaţii britanici vor putea amenda ”planul B” propus luni de May, după care va avea loc o dezbatere şi un vot pe care ea le-a stabilit la 29 ianuarie, cu exact două luni înainte de Brexit.

În contextul în care opoziţia a acuzat-o pe şefa Gvernului că se joacă cu timpul, cu scopul de a o forţa să-i accepte acordul, cel puţin două grupuri de deputaţi transpartizani intenţionează să depună amendamente cu scopul de a încerca să preia controlul asupra dosarului.

Unul dintre ele vrea să împiedice scenariul unei ieşiri fără acord, în timp ce al doilea, condus de deputatul conservator rebel Dominic Grieve, ar viza să suspende procesul ieşirii din UE.

Downing Street a catalogat aceste proiecte drept ”extrem de îngrijorătoare”.

Ministrul britanic al Comerţului Extern Liam Fox a avertizat că există riscul unui "tsunami politic” în cazul în care deputaţii nu respectă rezultatul referendumului din iunie 2016.

Cu toate acestea, deputatul laburist Hilary Benn, care conduce Comitetul însărcinat cu Brexitul în Camera Comunelor, consideră că aceste iniţiative vizează să ”găsească o soluţie la cearta creată de premier”.

În faţa impasului în care se află May, cotidianul The Guardian consideră că ”ea trebuie fie să găsească aliaţi, iar în acest caz să facă compromisuri, fie, într-un fel sau altul, să reiniţieze procesul Brexitului, ceea ce va cere şi mai multă îndrăzneală”.

Fostul premier conservator John Major a încercat să- sară în ajutor, în weekend, sugerându-i să nu mai asculte de susţinătorii Brexitului dur în cadrul Partidului Conservator (Tories) şi să joace roul de ”mediatoare” şi să le permită deputaţilor să se exprime prin vot asupra mai multor opţiuni cu scopul de a se stabilicare scenariu în vederea ieşirii din UE poate obţine susţinerea unei majorităţi.

El a îndemnat-o, de asemenea, să-şi abandoneze ”liniile roşii” - între care se află şi refuzul de a rămâne în piaţa unică, o opţiune menită să limiteze venirea de imigranţi din alte state membre UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.