Premierul britanic Theresa May a respins sâmbătă contrapropuneri la proiectul său de acord negociat cu Uniunea Europeană (UE) cu privire la Brexit, afirmând că acestea nu conduc la dispariţia problemelor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefa Guvernului a obţinut miercuri un proiect al unui acord cu UE asupra Brexitului, însă acesta a provocat patru demisii din Guvernul său, motivate prin soarta specială rezervată provinciei britanice Irlanda de Nord, după ieşirea din UE, prevăzută la 29 martie 2019.

Ea este ameninţată totodată de o moţiune de cenzură, iar în cadrul Guvernului său, un grup de cinci miniştri eurosceptici încearcă să o convingă să-şi modifice proiectul acordului Brexitului, scria presa britanică sâmbătă.

”Oamenii spun «dacă puteţi pur şi simplu să faceţi ceva uşor diferit, să aveţi un acord de tip norvegian sau canadian», atunci această problemă a backstop-ului (o plasă de siguranţă în vederea evitării revenirii la o frontieră terestră între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda după Brexit) ar dispărea”.

”Nu ar fi cazul. Această problemă va rămâne în continuare”, a declarat Theresa May, într-un interviu acordat ediţiei de sâmbătă a cotidianului The Daily Mail.

Theresa May a beneficiat de un moment de răgaz vineri, evitând un al doilea val de demisii şi obţinând susţinerea a două nume grele eurofobe din cadrul Guvernului său, miniştii Mediului Michael Gove şi al Comerţului Internaţional Liam Fox. Ea a găsit, de asemenea înlocuitori miniştrilor demisionari şi l-a numit pe Stephen Barclay, un avocat eurosceptic în vârstă de 46 de ani, în postul de ministru însăcrinat cu Brexitul.

Însă partida este departe a fi câştigată.

Potrivit Daily Telegraph, cinci miniştri pro-Brexit - inclusiv Michael Gove - intenţionează să exercite presiuni asupra Theresei May pentru ca ea să întoarcă la Bruxelles şi să negocieze possibilitatea ca regatul Unit să se retragă unilateral din aranjamentul încheiat cu privire la Irlanda de Nord după Brexit.

În afară de Michael Gove, din acest grup mai fac parte ministrul Relaţiei cu Parlamentul Andrea Leadsom, ministrul Comerţului Internaţional Liam Fox, ministrul Dezvoltării Internaţionale Penny Mordaunt şi secretarul de stat însărcinat cu Transporturile Chris Grayling, potrivit BBC şi The Telegraph.

Săptămâna viitoare, ar putea să fie declanşată procedura unei moţiuni de cenzură vizând să o răstoarne de la putere, în cazul în care este cerută de 15% din grupul conservator în Parlament - adică de 48 de deputaţi.

Aprocimativ 20 de deputaţi conservatori s-au exprimat deja în acest sens.

”Am avut două zile destul de dificile”, a mărturisit Theresa May Daily Mail, după o săptămână tumultoasă.

Ea i-a adus un omagiu soţului său, Philip May, cu care este căsătorită de 38 de ani, ”roca” sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.