Theresa May a început marţi o serie de întâlniri cu lideri europeni, cu scopul de a-i implora să-i acorde concesii în acordul Brexitului, într-o încercare disperată de a salva acest text pe care Parlamentul britanic refuză să-l ratifice în forma actuală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducătoarea britanică s-a întâlnit marţi dimineaţa cu omologul său olandez Mark Rutte, un ”dialog util”, a apreciat acesta pe Twitter, fără să ofere alte detalii.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a catalogat această întâlnire drept ”productivă”. ”Cei doi lideri au convenit că soluţia «backstop» este menită să rămână temporară”, iar premierul a ”vorbit despre necesitatea unor asigurări suplimentare asupra acestui punct, pentru ca acordul cu UE să fie votat în Camera Comunelor”.

”Premierul (britanic Theresa May) şi premierul (olandez Mark) Rutte au convenit să coopereze pentru a găsi un mod de a ajunge la o soluţie”, a adăugat el.

May a sosit apoi la Berlin, unde a fost primită de cancelarul Angela Merkel, înainte să se întâlnească, la Bruxelles, cu preşedintele Comisie Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

Luni, aproape sigură de o înfrângere umilitoare în Camera Comunelor în privinţa acordului, May a anunţat amânarea votului, prevăzut marţi, provocând furia deputaţilor.

Textul urmează să le fie prezentat deputaţilor britanici până la 21 ianuarie, a anunţat un purtător de cuvânt al Downing Street marţi, fără să facă alte precizări.

Ministrul însărcinat cu relaţia cu Parlamentul Andrea Leadsom a explicat marţi că May va încerca să obţină asigurări ”cu caracter constrângător juridic” potrivit cărora Regatul Unit nu va fi ”prizonierul” soluţiei numite "backstop" - sau plasă de siguranţă -, după Brexit, prevăzut la 29 martie.

Această soluţie controversată prevede crearea provizorie a unui ”teritoriu vamal unic” care să înglobeze UE şi Regatul Unit, în vederea evitării revenirii unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Însă Cei 27 şi-au repetat refuzul de a redeschide negocieri care s-au încheiat, la sfârşitul lui noiembrie, după 17 luni de discuţii dificile.

CLARIFICĂRI

”Suntem pregătiţi ă discutăm despre modul de a facilita ratificarea britanică”, a declarat Donald Tusk. Însă ”noi nu vom renegocia acordul, inclusiv plasa de siguranţă”, a avertizat el.

”Nu există loc al unei renegocieri, dar clarificări mai ample sunt posibile”, a anunţat însă, marţi dimineaţăa, într-un mesaj postat pe Twitter, Jean-Claude Juncker.

La rândul său, referentul european al Brexitului, Guy Verhofstadt, a transmis două mesaje pe Twitter: ”noi nu vom lăsa baltă Irlanda niciodată, este exclus să renegociem backstopul & dacă vreţi o relaţie viitoare mai apropiată (între Londra şi UE), pentru noi nu există vreo problemă”.

Ministrul irlandez de Externe Simon Coveney a declarat că ”Guvernul irlandez nu are nicio problemă să dea asigurări, dacă asta poate să ajute”, dar că exclude să redeschidă acordul ieşirii.

Un summit consacrat Brexitului a fost convocat joi, la Bruxelles, în prima zi a unui Consiliu Euripean, pe 13 şi 14 decembrie.

MOŢIUNE DE CENZURĂ

Înaintea întâlnirii dintre Theresa May şi Angela Merkel la Berlin, liderul alianţei CDU-CSU în Parloamentul german Michael Grosse-Broemer a declarat că acordul Brexitului este ”echilibrat” şi ”nu va fi redeschis”. ”Eu nuu cred că premierul (britanic Theresa May) se aşteaptă la asta”.

Câştigând timp, Theresa May speră, fără îndoială, să accentueze presiunea asupra deputaţilor britanici, făcând să planeze ameninţarea unui Brexit fără acord, în cazul în care ei nu votează textul. Strategia sa este, cu toate acestea, riscantă.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principala formaţiune din opoziţie, este supus unor presiuni de către deputaţi din partidul său şi din alte partide din opoziţie să declanşeze o moţiune de cenzură - ceea ce el a îndepărtat pentru moment.

Theresa May este, de asemenea, ameninţată de o moţiune de cenzură în propriul partid, în cazul în care 48 de deputaţi conservatori cer acest lucru.

Deputaţii urmau să discute marţi după-amiaza despre hotărârea lui May de a amâna votul, în cadrul unei dezbateri organizate la solicitarea Partidului Laburist.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.