Premierul britanic Theresa May îl primeşte luni la Londra pe negociatorul şef al UE Michel Barnier, într-o atmosferă tensionată în Guvernul conservator pe tema orientărilor de dat Brexitului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Barnier urmează să îl întâlnească, de asemenea, pe ministrul britanic însărcinat cu Brexitul David Davis.

Este pentru prima oară de la începutul negocierilor când cei doi negociatori se întâlnesc în capitala britancă cu scopul de a discuta despre Brexit. Ei s-au întâlnit, până acum, numai la Bruxelles.

Întâlnirile vizează ”negocierile viitoare cu privire la perioada de punere în aplicare (a Brexitului)” şi cu privire la ”viitoarele etape ale construcţiei unui nou parteneriat între UE şi Regatul Unit”, a anunţat Executivul brtanic.

În decembrie, Londra şi Bruxellesul au ajuns la un acord preliminar asupra divorţului lor şi urmează de-acum să se înţeleagă asupra perioadei de tranziţie post-Brexit şi a viitoarei relaţii care va uni cele două părţi.

Discuţiile de la Londra au loc cu o zi înaintea lansării unei noi sesiuni de negocieri, începând de marţi şi până vineri, la Bruxelles.

De marţi până joi, discuţiile între delegaţiile europeană şi britanică vor viza aspecte tehnice cu privire la ieşirea Regatului din Uniune, frontiera şi relaţia între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda şi perioada de tranziţie, care urmează să înceapă la o zi după Brexit, prevăzut pe 29 martie 2019, şi să dureze doi ani.

Ziua de vineri va fi consacrată unei întâlniri a coordonatorilor celor două tabere, care trebuie să permită Londrei să-şi ”actualizeze” aşteptările în privinţa viitoarei relaţii între Uniune şi regat, cu privire la care urmează să înceapă negocieri în martie.

Lunea trecută, UE şi-a prezentat poziţia de negociere a fazei de tranziţie post-Brexit dorite de regat. Cele 27 de state care vor rămâne în UE au aprobat principiul ”unei tranziţii «statu quo», dar fără reprezentarea instituţională” a regatului, potrivit adjunctei lui Barnier, Sabine Weyand.

COMPLOT ŞI AVERTISMENT

Această perioadă de tranziţie continuă să facă obiectul unor dezacorduri în interiorul Partidului Conservator al lui Theresa May. Deputaţi se tem că regatul, care va continua să respecte regulile europene în timpul acestei perioade fără să aibă un cuvânt de spus, va deveni un ”stat vasal” Uniunii.

Unii din tabăra pro-Brexit se tem, în plus, că May ar putea să revină asupra angajamentului pe care şi l-a luat de a părărsi Uniunea Vamală şi îi reproşează conducătoarei că întârzie să-şi prezinte în mod clar intenţiile.

Aceste subiecte ar urma să facă obiectul unor discuţii animate, săptămâna aceasta, în cadrul unor reuniuni ministeriale, la Londra, menite să facă rezumatul poziţiei Guvernului şi catalogate drept ”potenţial explozive” de presa britanică.

Theresa May se află din nou în poziţia inconfortabilă de a fi nevoită să-i mulţumească pe unii, fără să-i nemulţumească pe ceilalţi

Un semn al acestei atmosfere tensionate, duminicalul The Sunday Times a scris că ea se află sub ameninţarea unui ”complot” vizând să o îndepărteze de la putere, în cazul în care se orientează către un Brexit blând.

Ea ar urma să fie înlocuită cu ministrul ei de Externe Boris Jonhson, Michael Gove (Mediu) urmând să devină vicepremier, iar deputatul ultraconservator Jacob Rees-Mogg să obţină potrofoliul Finanţelor. Adică trei ”Brexiters” puri şi duri.

Iar în The Sunday Telegraph, influentul deputat conservator Bernard Jenkin, pro-Brexit, a avertizat-o pe May să nu deturneze votul de la 23 iunie 2016, îndemnând-o să acţioneze în favoarea unui Brexit ”clar” şi să se ferească de influenţa ministrului ei al Finanţelor Philip Hammond, pro-UE.

Aceasta din urmă a declanşat furia susţinătorilor Brexitului declarând că Regatul Unit se va îndepărta doar ”foarte modest” de economia europeană după ieşirea din Uniune.

Aceste disensiuni relevă - a câta oară? - dificultăţile Theresei May în a-şi impune autoritatea după înfrângerea pe care a suferit-o în alegerile legislative din iunie, în care conservatorii şi-au pierdut majoritatea absolută în Camera Comunelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.