Naval Group este în mijlocul unei controverse în Australia, legată de un program de 80 de miliarde de dolari pentru construcţia de submarine din clasa Attack, pentru care constructorul francez de nave s-a angajat ca 90% din activităţile de construcţie să aibă loc în această ţară, ulterior reieşind că în realitate procentul ar putea fi mult mai mic, potrivit unui articol publicat de site-ul The Strategist, al Australian Strategic Policy Institute. Aceasta deşi ministrul australian al Apărării Linda Reynolds a felicitat Naval Group pentru modul în care se conformează acestui contract

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorul articolului de pe site-ul The Strategist este Martin Hamilton-Smith, care a fost ofiţer în Australian Defence Force timp de 24 de ani, ministru pentru Industria Apărării  în Australia de Sud în perioada 2014-2018 şi ministru pentru Industriile Apărării şi Spaţiale între 2017 şi 2018.

În opinia sa, succesul sau eşecul contractului ar putea configura atitudinea viitoare a naţiunii faţă de finanţarea sectorului apărării.

Selectarea rapidă, discutabilă, a Naval Group ca proiectant al submarinelor a avut loc în ajunul alegerilor federale din 2016, pentru a încheia subiectul, a arătat Hamilton-Smith.

Pentru a câştiga licitaţia, Naval Group s-a angajat ca 90% din activităţile de construcţie să fie realizate în Australia. Senatul australian a avut recent audieri din care au rezultat dovezi că aportul local la lucrările de construcţie efectuate de Naval Group ar putea fi de numai 30%, iar Biroul Naţional de Audit din Australia a dezvăluit că o Comisie Consultativă pentru Construcţii Navale se întreabă ”dacă riscurile programului nu sunt mai mari decât beneficiile”.

Pe 13 februarie, presa naţională a relatat că directorul general al Naval Group Australia, John Davis, ”nu a putut să spună dacă ponderea echipamentelor industriale australiene ale navelor va atinge 50%, din cauza ”problemelor culturale” şi a unor ”probleme specifice”.

Davis a avut o atitudine de desconsiderare a furnizorilor din industria de apărare a Australiei, afirmând că ”nu îndeplinesc aşteptările”.

Comentariile exprimate de Naval Group au şocat pe mulţi şi au avut ca rezultat o reacţie puternică din partea guvernului.

Pe 24 februarie, vicepreşedintele executiv al Naval Group, Jean-Michel Billig, a schimbat încă o dată poziţia companiei, dând asigurări unei comisii din Senat: ”Ne vom angaja la nivelul capacităţii industriei australiene, care va avea ca efect cheltuirea a cel puţin 60% din valoarea contractului Naval Group în Australia”.

O pondere de 70% atribuită şi îndeplinită pentru submarinele diesel-electrice din clasa Collins ar fi putut reprezenta o aspiraţie pentru noul program, dar ideea de 60% este o evoluţie binevenită, care trebuie să fie oficializată în contracte şi măsurată şi raportată de un audit, pentru asigurarea încrederii şi certitudinii. De prea multe ori parlamentele australiene, industria, angajaţii şi plătitorii de taxe au primit asigurări referitoare la conţinutul local, pentru ca ulterior acesta să fie redus în contracte, notează autorul articolului.

Billig pare să garanteze că 60% din ”valoarea contractului va fi cheltuită” în Australia, aceasta fiind o precizare importantă. Noua poziţie a Naval Group  include un indiciu că grupul ”va lucra pentru a oferi Australiei o pondere chiar mai mare de 60%”, ceea ce este un semn încurajator.

Rămân întrebări despre cum va încadra Naval Group componentele fabricate în străinătate dar asamblate în Australia, activităţile filialelor franceze cu birouri în Australia şi ce investiţii şi drepturi de proprietate intelectuală vor fi incluse în parteneriate şi companii mixte între companii franceze şi australiene, iar diavolul va fi, ca de obicei, în detalii, arată Hamilton-Smith.

Realizarea acestor obiective pentru primul lot de nave ar putea fi în mod special dificilă, sugerând că ar putea fi necesar ca pentru loturile viitoare să crească ponderea echipamentelor fabricate local, pentru a echilibra ţinta generală.

O altă întrebare este legată de sistemul de control în luptă AN/BYG-1 al Lockheed Martin, care este un sistem cu arhitectură deschisă pentru luptă destinat submarinelor, pentru analizarea, urmărirea şi atacarea ţintelor.

O atenţie egală trebuie acordată optimizării oportunităţilor pentru universităţile, centrele de cercetări şi centrelor industriale de excelenţă australiene, pentru a participa la această parte a cheltuielilor, a mai arătat autorul articolului.

Guvernul australian a majorat cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB, iar o serie de analişti şi strategi susţin un buget de aproape 3%, pentru creşterea capabilităţilor în această perioadă de incertitudini.

Asigurarea unui nivel cât mai ridicat al ponderii echipamentelor locale în submarinele din clasa Attack este importantă pentru atragerea sprijinului pentru acest program, fiind un caz test. Dacă va eşua, viitoarele bugete pentru apărare vor fi din nou evaluate de către public şi Parlament.

”Important este ce mesaj vom transmite copiilor şi nepoţilor noştri despre ambiţia naţională şi viitorul nostru”, a conchis Hamilton-Smith.

Ministrul australian al Apărării Linda Reynolds, pare însă să fie mulţumită de colaborarea cu Naval Group.

”Felicitări Naval Group Australia, pentru cel de-al 200-lea angajat din Australia de Sud. Este un privilegiu să întâlneşti o echipă australiană atât de talentată şi dedicată. Am văzut la prima mână dedicarea şi angajamentul în proiectarea şi construcţia unei capabilităţi suverane pentru protejarea intereselor noastre naţionale. Avem în faţă o sarcină importantă pentru Royal Australian Navy, de a livra 12 submarine superioare regionale din clasa Attack. Nu am nicio îndoială că cele un milion de componente pe care le proiectaţi în prezent vor crea împreună o capabilitate subacvatică formidabilă pentru naţiunea noastră. Nu aş putea fi mai mândră de modul în care vă ridicaţi la nivelul acestei provocări, atât la Adelaide cât şi la Cherbourg”,a scris ea cu câteva zile înaintea apariţiei articolului din The Strategist.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.