Texasul, unde cel puţin 35 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma uraganului Harvey, se teme că retragerea apelor va dezvălui noi cadavre şi pagube enorme, care vor necesita ani şi miliarde de dolari pentru a fi reparate, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 17 oameni sunt daţi dispăruţi, iar 32.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în adăposturi.

Statele Unite au fost zguduite de descoperirea macabre a şase membri din aceeaşi familie, daţi dispăruţi de duminică şi găsiţi morţi miercuri, în camioneta lor acoperită de ape. Printre ei se numără patru copii, cu vârste cuprinse între şase şi 16 ai, care erau însoţiţi de străbunicii lor.

“Cele mai negre temeri ale noastre au devenit realitate”, a anunţat şeriful din comitatul Harris, Ed Gonzales, într-o conferinţă de presă.

Un cuplu căsătorit s-a înecat în timp ce conducea prin apă în apropiere de Simonton, texas, a anunţat maiorul Chad Norvell, de la biroul serifului comitatului Fort Bend. 

Un bebeluş a fost luată de ape după ce părinţii ei au coborât din camioneta în care se aflau, în apropiere de New Waverly şi au încercat să o ducă la adăpost prin torente.

În condiţiile în care apa începe să se retragă din Houston, după ce 41.000 de miliarde de litri au căzut în cinci zile în statul texas, autorităţile se tem că vor găsi şi alte cadavre de persoane prinse de creşterea apelor.

Casa Albă a anunţat că vicepreştedintele Mike Pence merge joi în Texas, pentru a se întâlni cu persoanele evacuate, lucru pe care preşedintele Donald Trump nu l-a făcut.

- Risc de explozie -

Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti, statul este îngrijorat de pagubele materiale provocate de Harvey, care s-ar putea ridica până la 100 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

În plus, o uzină chimică a grupului francez Arkema, aflată la Crosby, se confruntă cu riscuri catastrofale şi riscă să explodeze, după ce a fost inundată.

“La Crosby ne pregătim pentru ceea ce considerăm cel mai rău scenariu”, a spus Kenneth Rowe, directorul general al filialei americane a grupului.

Arkema, care fabrică la Crosby peroxizi organici, a anunţat marţi seară că produsele chimice aflate acolo trebuie refrigerate, dar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă de ploile torenţiale, iar generatoarele sunt acoperite cu apă.

Potrivit simulărilor, incendiul va fi limitat, în mare parte, la uzină, dar locuitorii de pe o rază de 2,4 kilometri în jur au fost evacuaţi ca măsură de precauţie. De asemenea, toţi angajaţii fabricii au părăsit zona.

Texasul, o importantă regiune petrolieră, se teme şi că economia sa va fi afectată grav de faptul că 15 rafinării din regiune – ce reprezentă 20,9% din capacitatea totală de rafinare a Statelor Unite – au fost închise sau erau în curs de închidere.

- Viaţa merge mai departe –

Unii oameni au început să părăsească adăposturile puse la dispoziţie de stat şi să se întoarcă la casele lor, iar numărul persoanelor rămase fără curent electrict a fost redus la 59.000.

Mai multe autostrăzi au fost redeschise circulaţie, în timp ce principalele două aeroporturi din oraş şi-au reluat activitatea.

“Sper că, în pofida puterii furtunii, oraşul Houston va putea să redevină din nou, repede, aşa cum era şi să meargă mai departe”, a spus primarul democrat al localităţii, Sylvester Turner, într-o conferinţă de presă.

Mulţi texani, care fac numeroase fapte de solidaritate cu vecinii lor, după catastrofă, îi împărtăşesc optimismul.

“Aici, dacă este cineva, mergeţi să îl vedeţi şi faceţi tot ce puteţi pentru a-l ajuta”, a povestit Cynthia Guillory, în vârstă de 51 de ani, şofer de camion originară din Louisiana. Ea a fost blocată de inundaţii când se întorcea din vacanţă.

«Este normal în Texas. Toată lumea se uneşte în jurul unei cauze comune”, a explicat Bernard redeo, mecanic de tren în vârstă de 58 de ani.

Elanuri similare de solidaritate s-au înregistrat şi la New Orleans, oraş lovit de Katrina în 2005, iar anul acesta de Harvey. Oraşul nu s-a confruntat, deocamdată, cu inundaţii.

Serviciul Naţional de Meteorologie din Texas a retrogradat Harvey de la uragan la depresiune tropical, însă a avertizat că ploile torenţiale vor continua în estul Texasului şi vestul Louisianei în următoarele trei zile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.