Agenţia spaţială americană a reuşit să devieze un asteroid din traiectoria sa proiectând o navă spaţială pe suprafaţa sa la sfârşitul lunii septembrie, în timpul unei misiuni de testare fără precedent, care ar trebui să permită omenirii să înveţe cum să se protejeze de o posibilă ameninţare viitoare, a anunţat NASA.marţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nava misiunii Dart s-a prăbuşit intenţionat în ţinta sa, asteroidul Dimorphos, care este satelitul unui asteroid mai mare numit Didymos. Dispozitivul NASA a reuşit astfel să-l mişte, reducând orbita sa cu 32 de minute, a declarat şeful agenţiei spaţiale, Bill Nelson, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta este „un moment decisiv pentru apărarea planetară şi un moment de cotitură pentru umanitate”, a spus el.

Ar fi fost deja „considerat un succes uriaş dacă (nava) ar fi redus orbita doar cu aproximativ 10 minute. Dar de fapt a redus-o cu 32 de minute”, a adăugat el. Cu această misiune, „Nasa a dovedit că suntem serioşi ca apărători ai planetei”, a spus el.

Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Pământ în momentul impactului, are aproximativ 160 de metri în diametru şi nu prezintă niciun pericol pentru Terra.



Dacă obiectivul rămâne relativ modest în comparaţie cu scenariile de dezastru ale filmelor ştiinţifico-fantastice precum „Armageddon”, această misiune fără precedent de „apărare planetară”, numită Dart (Săgeată), este prima care testează o astfel de tehnică. Acesta permite NASA să se antreneze în cazul în care un asteroid ameninţă să lovească Pământul într-o zi.

Obiectele apropiate-de-Pământ sunt asteroizi şi comete cu orbite care îi plasează în raza a 48,3 milioane de kilometri de Terra. A detecta ameninţarea din partea obiectelor apropiate-de-Pământ (NEO) care ar putea provoca daune grave este o preocupare principală a NASA şi a altor organizaţii spaţiale din lume.

Astronomii l-au descoperit pe Didymos în urmă cu peste două decenii. Numele înseamnă ”geamăn” în greacă. Didymos are circa 780 de metri în diametru.

În schimb, Dimorphos are 160 de metri în diametru, iar numele său înseamnă ”două forme”.

Imaginile surprinse de camera navetei spaţiale pentru recunoaşterea lui Didymos şi a asteroizilor a ajutat DART să se ghideze autonom pentru o întâlnire cu mica lună.

Naveta spaţială a accelarat la circa 21.600 de kilometri pe oră când s-a ciocnit cu Dimorphos.

Naveta spaţială DART a dezvăluit pentru prima dată şi cum arată Dimorphos.

Suprafaţa în formă de ou a asteroidului, acoperită de bolovani, arăta similar lui Bennu şi Ryugu, alţi doi asteroizi vizitaţi de navete spaţiale în ultimii ani. Oamenii de ştiinţă suspectează că Dimporhos este un asteroid format din bucăţi de rocă legate lejer.

Echipa aşteaptă să afle mai multe despre craterul rămas după impact, care este estimat să aibă 10-20 de metri. În crater s-ar putea afla şi bucăţi desprinse din naveta spaţială.

Această coliziune a fost înregistrată de LICIACube, un satelit oferit de Agenţia Spaţială Italiană. Acesta s-a desprins de naveta spaţială şi a înregistrat ce s-a întâmplat, iar imaginile vor fi transmise spre Pământ în zilele şi săptămânile următoare.

Dimporhos a fost ales pentru această misiune pentru că dimensiunea sa este comparativă cu cea a asteroizilor care ar putea reprezenta o ameninţare pentru Pământ. Naveta spaţială este de circa 100 de ori mai mică decât Dimorphos şi, dacă nu ar fi lovit asteroidul, ar fi fost plasată pe o orbită care aducea o nouă oportunitate peste doi ani.

Impactul va schimba doar cu 1 la sută viteza cu care Dimorphos orbitează în jurul lui Didymos, ceea ce nu pare mult, dar va schimba durata orbitală a lunii.

În prezent, niciun asteroid nu se află pe un curs de impact direct cu Pământul, dar există peste 27.000 de asteroizi aproape-de-Pământ, de toate formele şi mărimile.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.