Armata irakiană a ucis în bombardamente nouă ”terorişti”, implicaţi într-un atac al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), soldat cu moartea a 11 militari, în provincia Diyala, în urmă cu o săptămână, anunţă forţele de securitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul - care a avut loc la 21 ianuarie şi a fost revendcat de către SI pe canale Telegram - a vizat o bază a armatei irakiene Hawi (est).

În total, 11 militari, inclusiv un locotenent, au fost ucişi în acest atac.

Foreţele irakiene, care s-au angajat ”să răzbune” acest atac, au anunţat într-un comunicat, sâmbătă seara, că au ”localizat locul exact la Hawi în care se afla grupul terorist care a comis acest act crminal”.

”Trei atacuri precise efectuate cu (avioane de tip) F-16 au ucis nouă elemente teroriste”, anunţă forţele de securitate, care adaugă că ”misiunea este în continuare în curs”.

”Califatul” autoproclamat al SI s-a surpat în urma unor ofensive succesive atât în Irak, cât şi în Siria, după ce organizaţia jihadistă a cucerit, în 2014, teritorii vaste în cele două ţări, într-o ofensivă-fulger.

Irakul şi-a proclamat victoria împotriva SI în 2017, însă jihadiştii rămân o ameninţare şi continuă să comită atacuri punctuale împotriva unor sate şi forţe de securitate în nordul ţării, în regiunea Kirkuk şi în provinciile vecine Salaheddin şi Diyala.

Organizaţia jihadistă ”menţine o prezenţă larg clandestină în Irak şi în Siria şi poartă o insurecţie susţinută de o parte şi de alta a frontierei” irakiano-siriene, constata ONU într-un raport în 2021.

Atât în Irak, cât şi în Siria, SI are ”în total 10.000 de combatanţi activi”, potrivit acestui raport.

CONFRUNTĂRI SPORADICE LA OÎNCHISOARE ATACATĂ DE SI

Pe de altă parte, confruntări sporadice au avut loc sâmbătă între forţe kurde şi membri ai SI în apropierea unei închisori, în nord-estul Siriei, portrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Zeci de combatanţi din cadrul SI au lansat un asalt, la 20 ianuarie, împotriva Închisorii Ghwayran, la Al Hasakah, o zonă care se află sub controlul kurzilor, cu scopul de a elibera jihadişti încarceraţi.

Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi şi vârful de lance al luptei împotriva SI în Siria, au anunţat miercuri că au preluat controlul asupra închisorii, după şase zile de confruntări armate intense.

SOHR, care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, a anunţat sâmbătă ”confruntări în apopierea închisorii, între FDS şi Forţe de securitate interne (FSI) kurde, pe de o parte, şi membri SI, de cealaltă”, care s-au ascuns în cartiere adiacente închisorii.

Potrivit ONG-ului, patru jihadişti ţin ostatici un oficial local şi trei civili într-un imobil în cartierul Ghwayran.

FDS şi FSI au încercuit clădirea, susţinute de forţe americane, iar lunetişti au fost postaţi pe acoperişuri ale unor clădiri vecine, potrivit unui cameraman AFP.

Potrivit acestei surse, tiruri intermitente se auzeau în sector.

Forţele kurde au preluat controlul asupra închisorii, iar numeroşi jihadişti s-au predat sau au fost arestaţi, însă membri SI se află în continuare în zonă şi refuză să-şi recunoască înfrângerea.

Potrivit SOHR, zeci de jihadişti se află în partea de nord a închisorii, ”dificil de ţintit din aer sau de accesat la sol”.

Un purtător de cuvânt al FDS, Farhad Shami, a anunţat că dacă nu se predau, forţele de securitate urmează să recurgă la o soluţie ”militară”.

De la 20 ianuarie, forţe kurde împiedică jurnalişti să intre în cartierul Ghwayran sau se apropie de închisoare.

Asaltul SI - considerat cel ma important de la înfrângerea organizaţiei jihadiste în urmă cu trei ani - s-a soldat cu peste 260 de morţi, de la 20 ianuarie - 180 de jihadişti, 73 de membri ai poliţiei kurde şi şapte civili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.