Oleg Tsariov, un fost deputat ucrainean care a trecut de partea Rusiei în 2014, a fost rănit grav prin împuşcare în noaptea de joi spre vineri, iar autorităţile ruse au anunţat deschiderea unei anchete privind o "tentativă de asasinat", informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În noaptea de 27 octombrie 2023, a avut loc o tentativă de asasinat asupra personalităţii publice şi politicianului rus Oleg Anatolievitch Tsariov la Ialta", în Crimeea ucraineană anexată, au anunţat serviciile de securitate ruse (FSB). FSB a deschis o procedură penală pentru "tentativă de asasinare a unei personalităţi publice", a adăugat FSB într-un comunicat citat de agenţia TASS.

Vineri, un oficial rus de ocupaţie din sudul Ucrainei a declarat că Oleg Tsariov, în vârstă de 53 de ani, se află într-o "stare foarte gravă". "El este în prezent la terapie intensivă", a precizat Vladimir Rogov pe Telegram.

Născut la Dnipropetrovsk în 1970, Oleg Tsariov a fost membru al Rada, parlamentul ucrainean, din 2002 până în 2014, în principal din partea Partidului Regiunilor, unul dintre principalii susţinători pro-ruşi din Ucraina la acea vreme. El s-a opus cu fermitate mişcării proeuropene Maidan de la sfârşitul anului 2013 şi începutul anului 2014, calificându-i pe manifestanţi drept "neonazişti".

"Kievul va fi eliberat de fascişti".

În primăvara anului 2014, i s-a retras imunitatea parlamentară şi a fost sancţionat de Uniunea Europeană pentru că, printre altele, a devenit membru al autoproclamatului "parlament" al regiunilor separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk.

Potrivit unei relatări a evenimentelor publicate pe canalul Telegram al lui Oleg Tsariov, "aproximativ la miezul nopţii", el a fost împuşcat "de două ori". "Când a sosit ambulanţa, (el) era inconştient şi pierduse mult sânge", a scris el. Comitetul de anchetă rus, însărcinat cu principalele investigaţii, a cerut "măsuri pentru a stabili toate circumstanţele incidentului".

În ziua asaltului rusesc asupra Ucrainei, 24 februarie 2022, Oleg Tsariov a scris pe canalul său Telegram: "Kievul va fi eliberat de fascişti". De la începutul conflictului din 2022 au avut loc mai multe asasinate sau tentative de asasinat puse de autorităţile ruse pe seama Ucrainei şi care au vizat oficiali ai ocupaţiei ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.