Tensiuni la graniţa dintre Mexic şi SUA, unde mexicani şi migranţi s-au adunat încercând să ajungă în Statele Unite

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Având puţine bunuri iar mulţi dintre ei ducându-şi în braţe copiii, migranţii au plecat de la un stadion de baseball din oraşul de graniţă Tijuana, unde se stabiliseră temporar. În jur de 6.000 de migranţi, care au călătorit prin Mexic în ultimele săptămâni, se află acum în interiorul stadionului.

Ei au ajuns la graniţa Chaparral, din care se poate trece în San Diego, California şi au declarat că vor aştepta până când pot cere azil, în ciuda măsurilor SUA de a securiza graniţa.

„Suntem deja disperaţi, noaptea trecută a plouat şi ne-am udat toţi. Nu mai este loc. Suntem toţi bolnavi. Copiii mei sunt răciţi ... şi nimeni nu a venit să ne ajute”, a declarat David, un migrant din Honduras.

Graniţa San Ysidro către San Diego, una dintre cele mai aglomerate din lume, a fost închisă temporar joi după-amiază pentru ca oficialii americani să facă un exerciţiu militar.

Zeci de mii de mexicani intră în SUA zilnic pentru a lucra sau studia iar mulţi dintre ei încercau să ajungă la adunările de Ziua Recunoştinţei. Mariana del Campo, o profesoară pensionată, a sperat că va ajunge la graniţă înainte să se închidă, dar a rămas blocată la coadă.

„Ce se întâmplă la graniţă este revoltător. Nu ştiu cât mai putem suporta. Cineva va obosi sau va exploda”, a afirmat ea din maşina sa.

Atmosfera era mai tensionată la trecerile pietonale, unde se adunaseră migranţii din America Centrală. Poliţia mexicană şi soldaţii gestionau situaţia iar un elicopter survola partea americană.

Edgar Corzo, un oficial al Comisiei pentru Drepturile Omului din Mexic, a vorbit cu mulţimea folosindu-se de o portavoce, spunându-le că pot cere asistenţă în Mexic.

Totuşi, migranţii au venit cu pături şi pregătiţi să rămână peste noapte la graniţă.

Autorităţile din Tijuana au declarat că migranţii ar putea aştepta până la şase luni pentru a putea avea un interviu cu autorităţile americane privind cererea lor de azil.

Mai devreme în această săptămână, oficialii americani au închis temporar graniţa de la Tijuana, plasând baricade din beton şi garduri cu sârmă ghimpată după ce au existat informaţii conform cărora migranţii ar putea forţa intrarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.