Mai multe mii de oameni au protestat sâmbătă seară în Piaţa Rabin din Tel Aviv faţă de planul prim-ministrului Benjamin Netanyahu de a anexa părţi din Cisiordania, teritoriu pe care palestinienii îl doresc pentru a-şi întemeia un stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia a arestat cinci oameni pentru că au rezistat ordinului de evacuare, a transmis un purtător de cuvânt, citat de Jerusalem Post. Arestările au avut loc după ce protestul se încheiase şi mulţi oameni se aflau pe străzi încercând să blocheze traficul. 

Forţele de ordine au avertizat că vor începe să facă arestări dacă sunt ignorate apelurile de evacuare a zonei.

Înregistrări video arată cum cei arestaţi erau târâţi în maşinile poliţiei, în timp ce membri ai Poliţiei de Frontieră blocau mulţimea.

(Foto: Twitter/ Tomer Appelbaum)
(Foto: Twitter/ Tomer Appelbaum)

Pe lângă acestea, momentul în care fotojurnalistul Tomer Appelbaum de la ziarul Haaretz era agresat de poliţişti a fost suprins într-o înregistrare video. Appelbaum a fost trântit la pământ de poliţişti în timp ce martorii la incident au protestat strigând în mod repetat „este jurnalist”.

„Am încercat să fac fotografii poliţiştilor şi au decis să mă aresteze”, a declarat el apoi, potrivit Haaretz. „Mi-au distrus şi echipamentul”, a mai spus fotojurnalistul.

Protestul, la care oamenii au păstrat distanţa fizică, a fost organizat de grupuri politice de stânga. El a stat sub sloganul „Nu anexării! Nu ocupaţiei! Da păcii şi democraţiei!”. Unii dintre manifestanţi au purtat steaguri palestiniene, iar organizatorii au proiectat un discurs al senatorului democrat american Bernie Sanders.

Aproximativ jumătate dintre israelieni susţin anexarea, potrivit unui sondaj recent citat de Reuters.

Palestinienii îşi doresc un stat independent în Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza, teritorii ocupate de Israel în 1967.

Netanyahu a ales 1 iulie ca dată la care va începe să îşi pună planul în aplicare, sperând că Washingtonul îi va da undă verde.

Preşedintele american Donald Trump a prezentat în urmă cu câteva luni un plan de pace care presupune ca Israelul să îşi menţină aşezările şi ca palestinienii să îşi stabilească un stat sub condiţii stricte.

Palestinienii au respins propunerea liderului american şi au criticat vehement anexarea propusă de Israel.

Mai multe state şi Organizaţia Naţiunilor Unite au îndemnat Israelul să nu anexeze aceste aşezări, acţiune privită de multe ţări ca ilegală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.