Teheranul îl acuză sâmbătă pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de faptul că critică Iranul cu scopul de a obţine ajutoare suplimentare în armament din partea Occidentului în conflictul cu Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diplomaţia iraniană reacţionează astfel în urma difuzării unei înregistrări video, miercuri, în care liderul ucrainean îndeamnă ”poporul iranian” să exercite presiuni asupra Guvernului său pentru ca acesta să se îndepărteze de ”teroarea rus㔺i să înceteze să livreze drone cu care Rusia să comită atacuri de mare amploare în Ucraina.

”Repetarea unor false acuzaţii ale preşedintelui ucrainean împotriva Guvernului şi poporului iraniene” are scopul ”să atragă cât mai multe arme posibil şi ajutor financiar de la ţări occidentale”, acuză un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Nasser Kanani.

În această înregistrare video, subtitrată în persană, Volodimir Zelenski denunţă faptul că, atunci când o dronă de tip Shahed 136, de fabricaţie iraniană, ”loveşte un dormitor cu studenţi, oameni mor, izbucneşte un incendiu, vin salvatori, iar apoi, câteva minute mai târziu, o a doua dronă (de tip) Shahed loveşte pentru a omorî salvatori”.

După o serie de bombardamente nocturne, Ucraina a anunţat că a doborât peste 60 de drone de tip Shahed în nopţile de joi şi vineri.

”Shahed-urile voastre care terorizează Ucraina în fiecare noapte înseamnă că poporul iranian este împins tot mai mult de partea obscură a istoriri”, acuză Zelenski în înregistrarea sa, repostată pe reţele de socilizare în Iran.

Teheranul a anunţat că a furnizat drone Moscovei, dar a dat asigurări că aceste livrări au avut loc înainte de ofensiva rusă în Ucraina.

”Republica islamică a declarat întotdeauna că se opune Războiului din Ucraina”, a reiterat sâmbătă Nasser Kanani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.