Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătătţii, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, este singurul candidat la succesiunea sa, anunţă vineri OMS, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tedros Adhanom Ghebreyesus, în vârstă de 56 de ani, un specialist în malarie, este absolvent de imunologie, doctor în sănătate comunitară şi un fost ministru al Sănătăţii şi şef al diplomaţiei etiopiene.

El este totodată primul director general al OMS care a fost ales, în 2017.

Candidatura sa a fost prezentată de către 28 de state membre - inclusiv Franţa şi multe alte state din UE, dar şi Indonezia, Kenya şi Rwanda -, precizează OMS într-un comunicat, iar realegerea sa nu ridică îndoieli.

Statele membre urmează să-l aleagă prin vot pe viitorul director OMS într-un scrutin secret, în timpul Adunării Mondiale a Sănătăţii, în mai 2022.

Mandatul viitorului director general ales al celei de-a 75-a Adunări Mondiale a Sănătăţii urmează să înceapă la 16 august 2022.

Dr. Tedros este clasat drept una dintre cele mai influente 100 de persoanlităţi în 2020 de către revista americană Time, iar African Leadership Magazine i-a atribuit Premiul African of the Year Award în 2020.

Personalitatea călduroasă a lui Tedros, care le spune ”frate” sau ”soră” multor lideri, este foarte diferită de răceala chinezoaicei Margaret Chan, care i-a precedat.

Însă el l-a înfuriat pe fostul preşedinte republican Donald Trump (2017-2021), care a tăiat fondurile OMS, pe care a acuzat-o că era prea apropiată Chinei şi de o proastă gestionare a pandemiei covid-19.

Instalarea democratului Joe Biden la Casa Albă, a reintrodus Statele Unite în cadrul OMS, i-a oferit un nou impuls.

Însă tonul său mai critic faţă de China, pe care o acuză că nu este suficient de transparentă în privinţa originii pandemiei covid-19, irită Beijingul.

El este susţinut larg de către comunitatea internaţională, din cauza susţinerii sale de neclintit a ţărilor defavorizate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.