Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus a salutat vineri rapiditatea istorică a cursei vaccinurilor împotriva covid-19 şi a cerut ca toate ţările să beneficieze de orice ”progres ştiinţific”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu există nicio îndoială că un vaccin va fi folositor în controlarea pandemiei, iar noi suntem încuraţi de rezultatele preliminare ale testelor clinice publicate săptămâna aceasta” de Pfizer et BioNTech, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în alocuţiunea cu care a încheiat Adunarea anuală a OMS.

La mai puţin de un an după ce Biroul OMS în China a anunţat apariţia bolii, la sfârşitul lui decembrie, laboratoarele american Pfizer şi german BioNTech au anunţat, luni, un vaccin împotriva covid-19 ”eficient 90%”, potrivit rezultatelor preliminare ale unui test clinic aflat în curs.

”Niciodată în istorie, cercetarea cu privire la vaccinuri nu a avansat atât de rapid”, a subliniat directorul general al OMS.

”Este necesar să dăm dovadă de aceeaşi urgenţă şi de acelaşi spirit de inovaţie pentru a face astfel încât toate ţările să beneficieze de acest progres ştiinţific”, a îndemnat el.

Pandemia covid-19 a ucis cel puţin 1,28 de milioane de oameni, iar 52 de milioane de oameni au fost diagnosciaţi în mod oficial de la începutul acesteia - dintre care cel puţin 33,5 milioane de oameni sunt consideraţi vindecaţi.

Acest număr de cazuri diagnosticate reflectă însă o fracţiune a numărului real de contaminări.

Unele ţări testează doar cazurile grave, altele folosesc teste cu prioritate în depistare, iar multe alte ţări sărace dspun de o capacitate de testare limitată.

Doctorul Tedros Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunţat vineri că pandemia a relevat urgenţa implementării unui ”sistem mondial de împărtăşire a agenţilor patogeni şi eşantoanelor clinice, cu scopul de a facilita dezvoltarea rapidă” a unor tratamente, vaccinuri şi altor rerapii, care să devină astfel ”bunuri publice mondiale”.

Şeful OMS a subliniat că un astfel de ”sistem nu poate să aibă la bază acorduri bilaterale, iar negocierea acestuia nu poate dura ani de zile”.

”Propunem o nouă abordare care să includă un depozit” de agenţi patogeni ”găzduit de OMS într-o instalaţie elveţiană securizată”, a anunţat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus propune însă ca împărtăşirea agenţilor patogeni şi altor eşantioane clinice - pe care OMS ar putea-o facilita - să aibă loc pe o bază ”voluntară” şi potrivit unor criterii care este necesar să fie stabilite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.