Ţările baltice cer vineri înfiinţarea unui Tribunal Special care să judece ”crimele de agresiune” împotriva Ucrainei comise de către Rusia, reiterând astfel o cerere a Kievulu, în a doua zi a summitului Uniunii Europene (UE), la Bruxelles, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie neapărat să discutăm răspunsul legal faţă de crimele de agresiune care au fost comise şi despre înfiinţarea unui Tribunal Special care să fie inculpate”, declară premierul eston Kaja Kallas.

”Crimele de război sunt de resortul Curţii Penale Internţaionale (CPI), însă crimele de agresiune pot fi judecate doar de un Tribunal Special, iar eu cred că Uniunea Europeană  (UE) ar putea fi un lider în acest sens”, declară ea.

”L-am auzit ieri (joi) pe preşedintele ucrainean (Volodimir Zelenski) vorbind despre acte teroriste pe care Rusia le comite în Ucraina”, adaugă ea, la o zi după o intervenţie a lui Volodimir Zelenski, prin videoconferinţă, la summitul şefilor de stat şi de guverne UE.

Premierul leton Krisjanis Karins a îndemnat UE să rămână unită ”în susţinerea Ucrainei, nu doar pentru a condamna Rusia, ci pentru a începe să acţioneze în direcţia unui tribunal, pentru ca Rusia să dea socoteală pentru atrocităţile pe care le comite în Ucraina”.

Cele două ţări, împreună cu Lituania, au îndemnat UE, la jumătatea lui octombrie, să ajute Ucraina să înfiinţeze această jurisdicţie, care să fie ”complementară” CPI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.