Decizia Statelor Unite de a retrage 2.000 de militari din Afganistan până la 15 ianuarie este o ”veste bună”, care va ajuta la încheierea războiului în ţară, apreciază talibanii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un progres bun şi este în interesul popoarelor” afgan şi american, a declarat miercuri pentru AFP un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

”Cu cât mai repede pleacă trupele străine, cu atât mai repede se va termina războiul”, insistă el.

Pentagonul a anunţat marţi că Statele Unite îşi reduc la 2.500 numărul militarilor americani staţionaţi în Afganistan în ianuarie 2021 - cea mai mică prezenţă militară americană în această ţară în 20 de an de război.

Această decizie reflectă dorinţa lui Donald Trump de a ”pune capăt cu succes şi responsabilitate războaielor din Afganistan şi Irak”, o ţară din care Statele Unite retrag 500 de militari şi în care urmează să rămână tot 2.500 de oameni, a declarat secretarul interimar american al Apărării Christopher Miller.

Însă acest anunţ alimentează temeri, atât în Statele Unite, cât şi în lume, a unei resurgenţe a grupărilor extremiste, la 20 de ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, organizate de Al-Qaida, care se afla la acea vreme sub protecţia talibanilor afgani.

Acordul de la Doha, încheiat în februarie de Washington cu insurgenţii, este cel care a antrenat această retragere a trupelor  americane până în 2021.

În schimb, talibanii s-au angajat să nu atace forţele americane şi să împiedice grupări ca Al-Qaida şi Statul Islamic (SI) să opereze în Afganistan.

Acordul a condus la lansarea în septembrie, la Doha, a unor negocieri de pace între talibani şi Guvernul afgan, însă aceste negocieri par să se afle, în prezent, într-un punct mort.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional afgan de Securitate, un organ guvernamental afgan, Rahmatullah Andar, afirmă că plecarea militarilor americani nu va împiedica trupele afgane să-şi facă treaba.

”Forţele de securitate afgane efecturază deja singure 96% dintre operaţiuni şi sunt pregătite să continue să apere ţara de inamici”, dă el asigurări.

Pentagonul a evacuat, după încheierea Acordului de la Doha, câteva baze militare din întreaga ţară şi a repatriat mii de militari americani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.