Talibanii care au preluat puterea în Afganistan împiedică plecarea afganilor de pe aeroportul din Kabul, a deplâns marţi guvernul german, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În jurul aeroportului din Kabul, posturi de securitate au fost amplasate de talibani pentru a controla accesul", a indicat ministrul german al Apărării într-un raport. 

"Prin închiderea aeroportului, talibanii permit forţelor internaţionale să stabilească un trafic aerian ordonat pentru a-şi evacua cetăţenii. Însă, în acelaşi timp, închiderea aeroportului face dificilă evacuarea cetăţenilor afgani", precizează Ministerul Apărării. 

"Noi colaborăm cu Statele Unite în special, dar şi cu alte state partenere pentru ca forţele locale să poată merge la aeroport", a declarat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas. 

"Pentru ele, situaţia este mult mai periculoasă, căci nu există garanţie că li se va permite să treacă de punctele de control ale talibanilor", a prevenit el într-o conferinţă de presă.                

"Unii încă reuşesc să ajungă la aeroport, dar vrem să ne asigurăm că ruta forţelor locale dintre oraş şi aeroport este cât se poate de sigură", a precizat ministrul. 

Angela Merkel a spus că întrebarea în următoarele zile va fi "mai ales câte persoane vor putea ajunge la aeroportul din Kabul".           

Berlinul estimează că în jur de 2.500 de angajaţi, cu familiile lor, care au lucrat cu trupele germane sau la ambasadă, trebuie evacuaţi din ţară. La acest număr se adaugă, potrivit Berlinului, 2.000 de militanţi pentru drepturile omului sau membrii au organizaţiilor nonguvernamentale care trebuie să plece. Cu familiile lor, numărul se ridică la 10.000 de persoane.           

Dar operaţiunile de evacuare se desfăşoară haotic în acest stadiu. Un avion militar german a părăsit Kabul cu doar şapte cetăţeni afgani la bord.                

Un al doilea avion german a putut decola marţi de la Kabul cu 125 de persoane, între care şi afgani, potrivit lui Maas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.