Preşedinta Taiwanului a întins o ramură de măslin către Beijing, oferind ajutorul insulei în faţa creşterii numărului de cazuri de Covid în China continentală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un discurs pacifist rostit cu prilejul Anului Nou, preşedinta Tsai Ing-wen a declarat că taiwanezii sunt gata să ofere Beijingului asistenţa necesară (în privinţa Covid-19), motivată de preocupări umanitare, dacă este nevoie de acest ajutor. Preşedinta a spus că speră ca asistenţa Taiwanului să poată ajuta mai mulţi oameni să iasă din pandemie şi să petreacă un An Nou  (chinezesc - n.r.) în siguranţă.

China se confruntă cu o explozie a cazurilor de Covid-19 după ce luna trecută a renunţat brusc la politica sa strictă "zero Covid", la trei ani după ce coronavirusul a izbucnit în oraşul Wuhan.

"Lumina speranţei este în faţa noastră", a declarat sâmbătă, în discursul său televizat de Anul Nou, preşedintele chinez Xi Jinping, care a mai spus că prevenirea şi controlul epidemiei intră într-o "nouă fază".

Insula Taiwan, cu o populaţie de 24 de milioane de locuitori şi un regim democratic, se află sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei, care o consideră parte a teritoriului său. Beijingul promite că va reintegra insula într-o bună zi, chiar şi cu folosirea forţei, dacă va fi necesar.

Xi Jinping afirmase vineri, într-un alt discurs, că Beijingul "a combătut cu hotărâre încercările separatiştilor de a obţine independenţa Taiwanului şi intervenţia forţelor externe în acest sens".

Relaţiile dintre Taiwan şi China s-au deteriorat în 2022, când Beijingul a intensificat presiunile militare, diplomatice şi economice asupra insulei autonome. În august, Beijingul a organizat exerciţii militare masive în apropierea insulei pentru a protesta faţă de vizita la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

În discursul său tradiţional de Anul Nou, preşedinta Tsai Ing-wen a declarat că activităţile militare chineze în jurul Taiwanului nu sunt "de niciun ajutor" în menţinerea relaţiilor dintre cele două părţi. "Războiul nu a fost niciodată o opţiune pentru a rezolva problemele. Doar dialogul, cooperarea şi obiectivul comun de a promova stabilitatea şi dezvoltarea în regiune pot face ca mai mulţi oameni să se simtă în siguranţă şi fericiţi", a spus ea.

Taiwanul şi China au în 2023 o misiune comună de a "restabili schimburile sănătoase şi durabile, post-pandemice, între oamenii de pe ambele părţi" ale Strâmtorii Taiwanului, a spus preşedinta taiwaneză. "Avem, de asemenea, o datorie comună de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan şi în regiune", a insistat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.