Veterinari chinezi au fost invitaţi de către Taiwan să-i facă o vizită lui Tuan Tuan, un panda uriaş care se află pe moarte, donat de către Beijing într-o perioadă diplomatică mai bună între cele două părţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tuan Tuan şi partenera sa, Yuan Yuan, ale căror nume înseamnă ”unitate” şi ”reuniune” în chineză, au fost oferiţi în 2008 Tiawanului de către China, care consideră că insula face parte din teritoriul chinez, un gest simbolizând o îmbunătăţire a relaţiilor lor la acea vreme şi care în prezent se ală la cel mai scăzut nivel.

Grădina zoologică din Taipei a precizat că veterinari chinezi urmează să rămână într-un sejur de şapte zile, pentru a observa starea sănătăţii ursului panda.

Data sosirii delegaţiei nu este cunoscută, deocamdată, însă autorităţile au anunţat miercuri că emiterea vizelor era în curs.

”PANDA MANIA”

”Veterinarii şi-au exprimat dorinţa de a veni personal să-l vadă pe Tuan Tuan. Sper să fie o călătorie foarte semnificativă”, a declarat presei o reprezentantă a grădinii zoologice din Taipei, Eve Wang.

În general, Beijingul împrumută urşii panda, iar puii lor sunt trimişi în China, în cadrul ”diplomaţiei panda”, un cadou pe care China îl foloseşte pentru a-şi strânge relaţiile cu alte ţări.

Sosirea cuplului panda oferit în 2008 a provocat o adevărată ”panda mania” pe insulă, mai ales după naşterea puiului panda Yuan Zai.

PRESIUNI

Insula şi continentul sunt guvernate separat din 1949, însă regimul comunist îşi revemdică suveranitatea în Taiwan.

În urma alegerii în 2016 a preşeidntei taiwaneze Tsai Ing-wen, China a exclus orice negocieri cu Taiwanul şi şi-a intensificat presiunile împotriva insulei, pe care o consideră în continuare o provincie rebelă, menită să revină sub tutela patriei mame, cu forţa dacă este necesar.

Tensiunile dintre Tiwan şi China au atins cel mai puternic nivel din ultimii ani în augst, când Beijingul a organizat manevre militare uriaşe, fără precedent, în semn de protest faţă de vizita pe această insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor Statelor Unitem Nancy Pelosi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.