Opozanta belarusă în exil Svetlana Tihanovskaia a fost primită la Casa Albă de către preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite sunt alături de poporul belarus în căutarea democraţiei şi drepturilor universale ale omului”, declară preşedintele american într-un mesaj postat pe Twitter, cu o fotografie în care apare stând de vorbă cu Tihanovskaia.

Opozanta, care susţine că a obţinut o victorie în alegerile prezidenţiale belaruse din 2020, i-a mulţumit preşedintelui american ”pentru un semn puternic de solidaritate cu milioane de belaruşi curajoşi care luptă paşnic pentru libertate”.

”Lumea este alăturu de noi”, a adăugat ea într-un mesaj postat pe aceeaşi reţea de socializare.

Întâlnirea Tihanovskăi cu Biden, marţi, este o ”onoare” pentru preşedintele american şi o ”oportunitate de a-şi exprima personal susţinerea faţă de poporul din Belarus”, a declarat sub protecţia anonimatului un oficial de rang înalt din cadru, Executivului american.

Svetlana Tihanovskaia, care a sosit la 18 iulie în capitala americană, s-a întâlnit, de asemenea, cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, căruia i-a transmis o listă de întreprinderi belaruse publice cărora Statele Unite urmează, susţine ea, să le impună sancţiuni sau le consolideze pe cele deja impuse.

”Numai belaruşii singuri pot să conducă ţara către schimbarea democratică, însă noi sperăm o participare americană activă şi nu doar simbolică”, a declarat ea la o masă rotundă organizată de Asociaţia Corespondenţilor la Departamentul de Stat american.

Svetlana Tihanovskaia, care a intrat în politică după încarcerarea soţului său, s-a refugoat în Lituania după ce a anunat că l-a învins pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko în alegerile prezidenţiale de la 9 august 2020, urmate de mari manifestaţii în favoarea democraţiei, reprimate violent de către putere.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.