Peste 800.000 de persoane au semnat o petiţie prin care cer Guvernului Theresei May să pună capăt procesului ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi ca regatul să rămână Uniune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul, postat online pe site-ul Parlamentului britanic, cere revocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, a cărui notificare, la 29 martie 2017, a lansat în mod oficial procedura divorţului, şi a stabilit data Brexitului la 29 martie.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit în decembrie că o ţară poate reveni în mod unilateral asupra deciziei sale de a părăsi UE, fără ca măcar să consulte în acest sens celalte state membre.

Numărul semnăturilor înregistrate a ”decolat” după interveţia televixată a Theresei May, miercuri seara, în care premierul a anunţat că ”este timpul să luăm o decizie”. El creştea joi dimineaţa cu câteva mii de nume pe minut.

La ora locală 10.49 (12.50, ora României), petiţia - intitulată ”Revocarea Articolului 50 şi rîmânerea în UE” - era semnată de 706.096 de persoane.

În faţa acestui val, serverul site-ului Westminsterului s-a blocat în mai multe rânduri.

”Guvernul susţine cu regularitate că părăsirea UE este «voinţa poporului». Noi trebuie să punem capăt acestei afirmaţii demostrând forţa susţinerii opiniei publice, astăzi, în favoarea unei rămâneri în UE”, se arată în petiţie..

În virtutea regulilor parlamentare, Westminsterul este necesar să studieze posibilitatea de a organiza o dezbatere a oricărei petiţii semnate de peste 100.000 de persoane.

La 23 iunie 2016, într-un referendum organizat de către David Cameron, predecesorul Theresei May la Downing Street, peste 17 milioane de alegători britanici s-au pronunţat în favoarea unei ieşiri din UE, iar aproximativ 16 milioane în favoarea rămânerii regatului în UE.

Între semnatarii petiţiei se află actorul Hugh Grant, potrivit AFP.

”Am semnat, ca orice persoană raţională din această ţară. Urgenţă naţională”, a scris actorul, care a distribuit petiţia pe Twitter.

Petiţia a fost lansată de către Margaret Anne Georgiadou.

”Pentru mulţi oameni este acum ori niciodată”, a declarat ea la BBC, apreciind că activişti pro-UE ca ea au fost ”reduşi la tăcere şi ignoraţi” de la referendumul din iunie 2016, în care s-a decis Brexitul, cu 52% din voturile exprimate.

Deputaţii nu au reuşit să se pună de acord asupra modalităţii acestei ieşiri din UE, ceea ce a determinat-o pe Theresa May să ceară Bruxellesului o amânare a Brexitului până la 30 iunie.

Parlamentul a respins săptămâna trecută opţiunea unui al doilea referendum pe tema Brexitului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.